Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dojenjeito

Marketing

UVOĐENJE KAŠICA





Novi izazov koji je stavljen pred mene i sve „prvi put“ mame je uvođenje kašica.

Pitanja sa kojima se susrećemo su:

> Kada krenuti sa dohranom?
> Sa čime početi?
> Koje se tablice držati?
> Kako kombinirati namirnice?

Mi smo počeli sa dohranom kada je moja bebačica navršila 4,5 mjeseca nakon pregleda kod pedijatrice koja nam je to preporučila uz napomenu da bi mogli početi sa povrćem.
Kada sam krenula tražiti tabele da bih vidjela koje namirnice kada uvoditi našla sam se u „moru“ različitosti pa sam neke stvari usvojila iz tih tabela a neke stvari po svome vlastitom nahođenju.



Tablica prikazuje redoslijed kojim sam ja uvodila razne namirnice. Na početku (od 4. – 5. mjeseca) sam sve navedene namirnice uvodila po tri dana, prvi dan par žličica i ako nije bilo reakcije do drugog dana dala sam punu količinu (moja mjera bila je AVENT čašica za čuvanje hrane – 180 ml) no svaku namirnicu sam davala posebno, bez kombinacija.
Nakon uvođenja palente sam pričekala par dana prije daljnjeg uvođenja te sam u tom periodu kombinirala dosada uvedene namirnice.

Kombinacije:

- Tikvica sa korabom
- Rižine pahuljice sa tikvicom ili korabom
- Mrkva sa tikvicom ili palentom
- Tikvica sa mrkvom

Nakon navršenih 5 mjeseci uvela sam voće – jabuku i krušku, proso i blitvu. Prvi dan uvođenja dala sam malu količinu same nove namirnice pa sam ostatak obroka završila gore navedenim kombinacijama. Drugi dan sam novu namirnicu kombinirala sa nečim.

Kombinacije:

- Kuhana jabuka sa rižinim pahuljicama ili prosom
- Proso sa korabom ili tikvicom ili kruškom
- Kruška sa jabukom ili rižinim pahuljicama
- Blitva sa palentom

Dodatno: Obzirom da nisam baš ljubiteljica kupovnih sokova, a jabuke i kruške su bile domaće, prokuhala sam ih samo minutu da u vodu puste malo soka i taj sok sam davala piti bebačici i ona obožava takav sok, a sigurna sam da nije zaslađivan i da je prirodan i blag.

Kada smo stigli do 6. mjeseca neke namirnice sam uvodila i po četiri dana jer sam zaključila da su malo teže probavljive, a uvođenje je imalo tijek kao i ranije s tim da sam pokušavala kombinirati namirnice koje otvaraju sa onim koje zatvaraju.
Npr.
Tikvica -otvara
Koraba-otvara
Riža. zatvara
Palenta - otvara
Mrkva- zatvara
Jabuka- otvara
Kruška – upitno
Proso - otvara
Banana – zatvara

Nemam informacije za sve namirnice ali barem otprilike iskušavam kombinacije.

Dodatno: Nakon obroka nikako ne ponuditi djetetu odmah dojku jer će se na to naviknuti a kašica bi trebala biti zaseban obrok, a podoj zaseban. Dojku sam joj ponudila nakon sat vremena u početku, a kasnije kada su obroci postali kaloričniji uvođenjem takvih namirnica idući obrok – podoj je bio nakon 2 sata.

Sa 6,5 mjeseci uvela sam drugi obrok sa kašicama pa sada oko podneva jedemo kašice kombinirane od povrća i žitarica, a drugi obrok je voćna kašica u 17 h.

Moja princeza trenutno ima 7 mjeseci i u procesu smo uvođenja gore navedenih namirnica za to razdoblje, a nastavak slijedi….


Post je objavljen 26.03.2014. u 19:23 sati.