Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mariosolomun

Marketing

Referendum, pravo naroda.

U ovom liberalnom svijetu, više-manje takvom, svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje i uz to posjeduje ljudska prava zajednička svima. Ili ona koja bi takvima trebala biti. Uzimajući u obzir mogućnost izjašnjavanja stavova i želja, osvrnut ćemo se na situaciju na Krimu, odnosno na provedeni referendum tamo, a potom i dati primjere drugih zemalja i pokrajina koje traže otcijepljenje od matičnih zemalja, također pomoću referenduma.



Krim je poluotok kod Crnog mora koji ima, tj. imao je status autonomne oblasti unutar Ukrajine. Zbog izrazito dobrog geografskog položaja, poluotok velike prihode sakuplja od turizma. Natpolovičnu većinu na poluotoku čine Rusi koji gaje želju za pripojenjem majci Rusiji. Kako su u Ukrajini izbili nemiri i prosvjedi zbog okretanja države prema zapadu i Europskoj uniji, a uz to nezadovoljstvom predsjednika, krimski Rusi odlučili su pozvati u pomoć matičnu državu koja se, naravno, odazvala i poslala svoje trupe na poluotok.

U tim vojnim, nimalo druželjubivim uvjetima, proveden je referendum o pripojenju Krima Rusiji koji je naravno i prošao pozitivno za Rusiju s obzirom na populaciju koja tamo živi. Problem je što na to nisu mogli utjecati ni NATO ni Ukrajina. Ili nisu htjeli zbog straha od mogućeg trećeg svjetskog rata. Ipak, ne poduzimajući ništa omogućili su Rusiji da si pripoji Krim, ali i da pokuša osvojiti još poneko područje koje je bilo dio bivšeg Sovjetskog saveza.



Problem u slučaju Krima je vojno- političke prirode te netrepeljivosti između Rusije i ostatka svijeta. Međutim, u slučaju drugih pokrajina i zemalja nema nikakvih vojnih problema. Škotska namjerava provesti referendum o otcijepljenju od Velike Britanije najkasnije do 2015. godine. Iako je Velika Britanija spremna pustiti Škote da odu, postavlja se pitanje koliko dobro Škotska kao samostalna može funkcionirati. Trenutno uživaju sve beneficije u sklopu postojeće monarhije, počevši od vlastite valute sve do participiranja u Europskoj Uniji.

U Španjolskoj se također raspravlja o mogućim referendumima. Katalonija i Baskija su pokrajine koje imaju želju separirati se od postojeće zemlje jer smatraju da oni daju više za zemlju nego neke druge pokrajine. Gledajući tako, svaka manja pokrajina mogla bi postati samostalna, ali pitanje je koliko bi uspješno funkcionirala. Prvenstveno, kao mala ne bi imala utjecaj na svjetske odluke te se ne bi mogla mjeriti s velikim silama. Zatim, svaka novonastala država morala bi aplicirati za članstvo u velikim organizacijama i zasigurno bi trebala puno godina kako bi stala na svoje noge zbog ogromne reorganizacije koja bi se trebala dogoditi.

Pa na kraju, ipak, čovjek uvijek uči na vlastitim greškama. Tko onda može zaustaviti gomilu koja beskrajno nešto želi? Nitko, no nije potrebno jer lakše povjeruješ u ono što vidiš sam. Bez obzira na upozorenja o mogućim posljedicama svi brzaju. "Ne srljajte kao guske u maglu", rekao bi Radić.

Mario Solomun




Post je objavljen 26.03.2014. u 12:13 sati.