Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

13 Sins (2014)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Elliot je prodavač u firmi u kojoj je upravo dobio otkaz, žena mu je trudna, a brat bolestan. U životu mu je sve krenulo naopako sve dok mu nije došao misteriozan telefonski poziv i glas koji mu obećaje veliku svotu novca ukoliko Elliot ispuni 13 zadataka, a koji je svaki zlokobniji od prethodnoga...



Rijetko kada uspijem nabasati na novi horror film koji mi može pružiti dosad neviđenu priču ukomponiranu s autentičnim scenama, idejama itd. Iako se ne može pretjerano pričati i o 13 Sins kao o ultra originalnom uradku, svakako je ostavio na mene pozitivan dojam upravo zbog količine inovativnosti i zanimljive ideje. Paralele koje sam povukao tijekom gledanja vežu se uz kratku seriju 'The Booth at the End', gdje u restoranu sjedi čovjek koji ljudima ispunjava želje, ali u zamjenu za neko krivično djelo. 13 Sins maše nam tematikom nečistoće, konzumacije grijeha i pretvaranjem dobroga čovjeka u lošeg pojedinca te se osvrće na to kako svaki čovjek može biti zao ukoliko mu se život tako namjesti. Ništa novo što već nismo znali u našim životima, ali svakako je poučan koncept. David Birke i redatelj Daniel Stamm prilično su zgodno napravili 13 anti-herkulovskih zadataka kroz koje protagonist mora proći kako bi sebi poboljšao život. Sebičnost, manjak razmišljanja o drugima, krvava borba i zabavne makljaže omogućili su da ovome filmu dam skoro pa vrlo dobru ocjenu.



Film udara odmah u sridu interesantnim početkom te kratkom razradom glavnih likova i što će se kroz film događati. Kako sam već rekao, dobra ideja je prisutna u svim segmentima njegovog obavljanja tih zadataka, no sada da ne otkrivam sve zadatke, reći ću samo kako sam se najviše iznenadio na scene s motoristima i na pijenje kave s mrtvacem starim 5 dana, jako dobro. No, kad smo već kod te situacije, film sadrži neke prilično nerealistično odrađene scene, kao što je odlazak s mrtvacem u kafić i strepljenje da ga netko ne otkrije, a očito je da se radi o neživoj osobi, ili neke krajnje scene koje upućuju na to da javnost zna da Elliot radi nepodopštine u gradu, no on se ipak prelako provlači kroz kriminalna djela. Gluma glavnoga lika (Marka Webbera) je jako dobro upotrebljena i vješto odigrana, čovjek se odlično snašao u trenutcima plača, bijesa, gnjeva, sreće, straha itd., baš ga je užitak bilo za pratiti, dok se neki sporedniji likovi poput Rona Perlmana ne dotiču toliko zahtjevnih situacija, iako su na neki način ključni dijelovi u fabuli. Pomalo bedast kraj, iako nam otkriva što se sve ustvari dogodilo i na koji način, ostaje prilično mlak. Kao da sam više očekivao nakon što me film sasvim dobro zapalio da vidim zadatak za zadatkom i dočekam rasplet.



13 Sins je više nego solidan novi horror film kojemu, da je možda malo više pripalo horror elemenata, bio bi čak i prilično jeziv. Misterija koja obavija film i nekoliko twistova tijekom njega također su pridonijeli kvaliteti radnje, a nepostojanje monotonije samo ga je učinilo još gledljivijim. Ne očekujte spektakl, ali mogao bi vas ugodno iznenaditi.

Post je objavljen 25.03.2014. u 23:12 sati.