Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kruc1979

Marketing

DASSAULT RAFALE


Da bi zadovoljili potrebe Saudijske Arabije Dassault je svojevremeno izgradio verziju Miraga 2000 sa dva motora. Saudijci su se na kraju odlučili za F15 no taj je Mirage udario temelje razvoja Rafala. Francuzi su se uključili u razvoj Eurofightera ali i povukli. Koncept je sličan. Delta krila i kanardi. Francuzi su kanarde postavili vise pozadi kako bi piloti imali bolji pregled tla. Rafale je stabilniji pri nižim brzinama. Potrebno je to za slijetanje na nosač aviona ali nije zanemarivo niti u dogfightu. Snimak na youtubu pokazao je da se Rafale može nositi i sa razvikanim F/A-22 u bliskoj borbi.
Postiže brzine do 1.912 km/h, dolet od 3.700 km, visinu do 15.235 m, brzinu uspona od 304 m/s. Odnos potisak/težina 0.98, a maksimalna težina sa teretom 24.500 kg.
Po meni bolji avion od Eurofightera. Kompletan, završen, dokazan u borbi (uvjetno rečeno). Volio bih vidjeti ovaj zrakoplov u sastavu HRZa. Francuzi su ozbiljan partner kada je vojska u pitanju. Nije ih smetalo kada je njihov Exocet razvalio britanski brod u borbi za Falkland. U Ukrajinskoj krizi iako su se svrstali na stranu Ukrajine nisu zaprijetili Rusiji prestankom gradnje dva nosača helikoptera. Oni jednostavno osiguravaju i servis i rezervne djelove i naoružanje. To međutim nije slučaj sa Rusima. Indija je često kritizirala Rusiju zbog kašnjenja servisa i netransparentnih cijena. Francuska je odmah iza SADa po aktivnosti u NATOu i važna članica EU, G8 i td. Gospodarski jaka zemlja koja bi mogla ponuditi kvalitetan offset. Jedina zamjerka je visoka jedinična cijena (90.500.000 do 124.000.000 USD) koja iako je manja od one Eurofightera još uvijek prilično velika. Visoki su troškovi održavanja. Naime po Jane's analizi troškovi održavanja su najveći kod Eurofightera, a Rafale je na drugom mjestu.
Naoružanje:
Zrak-zrak: MBDA MICA IR ili EM ili Magic II ,MBDA
Zrak-zemlja: MBDA Apache,Storm Shadow-SCALP EG, AASM-Hammer, GBU-12 Paveway II, GBU-49 Enhanced Paveway II, GBU-24 Paveway III,AS-30L
Zrak-more: AM 39-Exocet
Rec. pod: Reco NG
Konačna ocjena:
ZRAKOPLOV:5
NAORUŽANJE:5
REC.POD:5
POLIT.-GOSPOD.:5
CIJENA: 3
Ukupno: 23 bodova

Post je objavljen 23.03.2014. u 16:39 sati.