Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Politika otkupa knjiga = dodatno zatiranje kritičkog mišljenja!



U prošli su petak sudionici emisije 'Peti dan' dvadesetak minuta utrošili na analizu stanja u hrvatskom književnom izdavaštvu.

No, nažalost, nije iskorištena prilika da se Nadeždu Čačinović, sudionicu emisije a inače i članicu komisije koja odlučuje o otkupu knjiga za knjižnice, priupita ponešto o politici otkupa.

Svi koji prate rad te komisije mogli su primjetiti da se knjige eseja i kritika, ako uopće prođu na natječaju za otkup, otkupljuju u svega 20 komada.

Jako mi je žao što gđu Čačinović nitko nije zamolio da obrazloži takav stav komisije.

Gospođa Čačinović već je više puta isticala kako je užasno štetno što je književna kritika istjerana iz dnevnih novina.

No, s ovakvom politikom otkupa Ministarstvo kulture će dovesti do toga da izdavači potpuno prestanu izdavati knjige književnih kritika i eseja, jer s mizerijom koju dobiju otkupom svega 20 komada za knjižnice, izdavači ne mogu pokriti troškove objavljivanja knjiga eseja i kritika.

Tako se stječe dojam da je zapravo intencija države i Ministarstva kulture da književna esejistika i kritika (i uopće kritičko mišljenje) odumre, a da je ministričino i Čačinovićkino kukumavčenje o štetnosti nestajanja kritike iz dnevnih novina tek himba, odnosno fingiranje zabrinutosti zbog nestajanja književne kritike iz dnevnih medija.

Jer, to je naprosto logičan zaključak koji se nameće kad vidimo da Ministarstvo kulture otkupljuje samo 20 komada knjiga kritika i eseja.

Zato mi je jako žao što u emisiji nije iskorištena prilika da se upravo članicu komisije za otkup upita da javno objasni zašto Ministarstvo kulture otkupljuje za knjižnice samo 20 primjeraka knjiga eseja i kritika.







Evo, na ovome linku su rezultati zadnjeg kruga natječaja za otkup (prosinac 2013.), pa se možete uvjeriti kako je MK otkupilo svega 20 primjeraka cijelog niza knjiga eseja i poneke knjige kritika.










Post je objavljen 24.03.2014. u 06:31 sati.