Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Banke željele da država kupi njihove stanove

– Nama je cilj bio staviti te stanove u funkciju. Mislili smo da i banke oko toga žele pregovarati, no na kraju do pregovora oko uvjeta leasinga zapravo nismo ni došli jer je ponuda banaka bila kupnja stanova, što nije dolazilo u obzir, kaže naš izvor. Država se, objašnjava, angažirala kako bi i graditeljskoj industriji i bankama, ali i tržištu nekretnina pomogla na način da se za početak dvije tisuće stanova, o čemu se pregovaralo s Erste i Hypo bankom, stavi u funkciju, ali kupnja, makar su banke navodno nudile prihvatljivu cijenu nije dolazila u obzir.
– Ako misle da su te cijene koje nude povoljne neka onda građanima ponude stanove i gotovo. No, njihova je logika jasna: država je sigurniji kupac, nego građani koji bi stanove kupovali na kredit. Stvarno nam nije bilo jasno kako su oni mislili da razgovori o leasingu mogu završiti tako da država kupi dvije tisuće ili nekoliko stotina stanova. Mi ćemo se okrenuti projektima kroz POS i na taj način osigurat ćemo određeni broj stanova za najam, dodaje naš sugovornik.
Ipak, za nastavka razgovora oko leasinga i najma stanova, država je uvijek spremna, a oni će se dogoditi samo ako banke procjene da na taj način žele aktivirati svoj kapital kojeg zasad imaju u neprodanim nekretninama.
Plan je bio da stanove na leasing uzme Agencija za promet nekretnina (APN), koja bi onda stanove iznajmljivala građanima, po cijeni koja bi AZTN-u jamčila da posluje na pozitivnoj nuli, dakle da ne bude na gubitku, ali i da ne zarađuje na građanima. Ciljana cijena najma bila je od 20 do 30 kuna po četvornom metru, s time da bi građani u određenom trenutku mogli otkupiti stan koji su unajmili, a cijena otkupa bila bi umanjena za iznos koji je netko godinama uplaćivao za najam prodaja stanova

Post je objavljen 21.03.2014. u 15:22 sati.