Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLJOPRIVREDNA HUMANOST



SIJENO I SLAMA ZA POPLAVLJENE!

Dva kamiona šlepera dovezla su u utorak 18. 3. roto bale sijena i slame na prostor pred farmu muznih krava Culek u Tišinu Kaptolsku. Sudeći prema količini bala dovožene već i u ponedjeljak jer ih je tamo bila veća koliočina. Donacija roto bala je 250 komada.

Image and video hosting by TinyPic
Istovar roto bala. Damir i Miroslav Culek kažu da je na ovom prostoru istovara bala voda bila tolika da su se morali voziti čamcem. Osim farme Culek bale će dobiti i još desetak poljoprivrednika kojima nakon poplave nedostaje hrane za stoku.

Tu je donaciju organizirala Hrvatska poljoprivredna komora, u suradnji s načelnikom općine Martinska Ves Stjepanom Ivoš, te ministarstvom poljoprivrede koje je financiralo prijevoz od mjesta utovara do farme braće Culek. Donacija je namijenjena farmi muznih krava Culek , a prema riječima Damira Culeka i još desetorici poljoprivrednika iz sela kojima je poplava u mjesecu veljači ove godine uništilča hranu za stoku.
_ Tko su donatori sijena i slame- pitam?
_ Napišite da su to poljoprivredni proizvođači od Istarske županije do Osječko baranjske. Županije. Donatori žele ostati anonimni. Važno je pomoći – kaže podpredsjednik Hrvatske poljoprivrede komore, poljoprivredni proizvođač Mijo Latin.


Image and video hosting by TinyPic
Akteri donacije sijena i slame poplavljenim poljoprivrednicima.
S lijeva: mr. Darko Dražetiž pomoćnik ministra poljoprivrede, Miroslav Culek, Stjepan Ivoš načelnik općine Marinska Ves i Mijo Latin podpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Farma muznih krava braće Miraoslava i Damira Culeka u selu Tišina Kaptolska je najviše stradala u poplavi koja je zadesila ovaj kraj prije mjeseca dana u općini Martinska Ves. Dok je bunar na farmi u siječnju ove godine presušio, u mjesecu veljači je vode bilo toliko da je poplavila polja i okolnu šumu. Na zidu farme plavom bojom je crtom zabilježena oznaka, što je bilješka razine vode kada je ulazila u farmu. To je visina od metra. Voda je došla iz rijeke Odre koja na oko 1,5 km nema obrambenog nasipa od Vukovine- to je desna strana od rijeke Save. Taj dio gdje je farma obitelji Culek, Tišinski breg je najniža u odnosu na ostatak sela te je poplavljena. I sada su tu vreće sa pijeskom na ulazu u farmu i s donje stane farme gdje krave imaju slobodan izlaz iz staje u ograđeni prostor. Vreće s pijeskom su braća uz pomoć mještana podizala kako bi spriječili da voda uđe u farmu. Farma je to sa 35 muznih krava simentalki i holdsteina i 10 junica. Ali nasipi nisu izdržali.
- Kada su vidjeli na televiziji kako se rijeka Odra prolijeva došli su nam prijatelji iz Gline pomoći raditi nasip. Pomagali su nam i svi mještani iz sela, došli su nam prijatelji i iz Gornje Jelenske- priča Damir Culek .


Image and video hosting by TinyPic
Po dužini farme vidljiva je na cigli razlika u boji. To je posljedica poplave. Nakon što je voda bila na visini od metra na cigli, cigla je povukla vlagu, što upečatljivo podsječa na poplavu iz veljače ove godine.

Ne samo da je voda ušla u farmu porušivši nasip, nego kritično je postalo kada je voda počela nadirati u štalu iz svih pukotina u zidu. Bili su to pravi vodoskoci vode – prisjeća se Damir Culek. Krave su proživjele šok . Stajale su potpuno u vodi. Kada smo ih izvodili iz štale, kravama je bila voda do rebara. Neke su potpuno od šoka presušile s mlijekom. U selu je farmer Ivica Pomoravec i on nam je ponudio , a mi smo prihvatili i kod njega smo smjestili krave.On ima izmuzište tako da smo krave odveli tamo. Dio krava smo vratili, a dio je krava je još uvijek kod njega. I junice su još u selu. Sada smo dobili sijeno pa ćemo krave vratiti u našu staju. Poplavljeno je i oko sto tona silaže koja je hrana za karave. Prošlog mjeseca krave su dale 60% mlijeka manje nego u normalnim uvjetima – priča Damir.
Image and video hosting by TinyPic
Miroslav Culek. Još sve krave nisu na farmi. Vratiti će ih sada kada su dobili sijeno.

_ Kolika je šteta ?
_ Neznam na koliko će općina procijeniti nastalu štetu od poplave. Brat je štetu prijavio. I prošle godine smo imali poplavu, ali je voda bila nešto niža. Ali prošle godine smo imali osiguranu farmu kod Croatija osiguranja i dobili smo odštetu nešto veću od dvije tisuće kuna. Ove godine nismo ništa ni osigurali. "Imamo 20 hektara zemlje, od toga 10 hektara pšenice i sva nam je pšenica poplavljena. I prošle godine nam je pšenica bila poplavljena. Zbog takvog lokaliteta htjeli smo da te površine uđu u teži sustav gospodarenja. No službenik u županiji kaže da to nemože. A jedan dio u Martinskoj Vesi koji je na brijegu i poplava tamo nikada nije bila, ušao je u sustav težih uvjeta gospodarenja. Kako plavno područje nemože ući u kategoriju težih uvjeta gospodarenja, a ono koje nije plavno može" - pita se Damir Culek.

Image and video hosting by TinyPic
Damir Culek sa traktorom za koji su kaže zavezali jednu kravu prilikom izvođenja iz štale, a onda su za njom tjerali ostale krave. Voda je bila metar visoka. Bilo je to dramatično i za ljude i za krave. Neki su imali ribarske čizme, neki su po vodi hodali bez čizama.


Post je objavljen 21.03.2014. u 07:59 sati.