Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Lokalni izbori u Zabolandu i neke zanimljivosti

Jucer su u Zabolandu bili lokalni izbori. Ja sam po prvi put imao pravo glasati na tim izborima, kao gradjanin EU s boravistem u Zabolandu. No pitanje je jesam li glasao ili nisam. Naime poslovno sam zadnja dva dana bio u Bredi, a na lokalnim izborima mozes glasati samo u svojoj opcini. No da ipak ne propustim priliku da bar na neki nacin dam glas od sebe zamolio sam susjedu iznad mene da glasa za mene. Kak to moze biti?

U Zabolandu mozes opunomociti nekoga da glasa za tebe. Trebe popuniti formular, potpisati i priloziti kopiju indetifikacijskog dokumenta (koji moze biti cak i istekao). Uvjet je da osoba za tebe glasa, takodjer i sama glasa, te da nema vise od dvije osobe u cije ime moze glasati. Razlog za ovo je taj sto se zeli sto lakse omoguciti ljudima da glasaju kako bi odaziv bio sto veci. Medjutim i ovdje moze naravno doci do zloupotrebe ako netko pocne zicati ljude da mu prepuste glasove. Cak je OESS postavio neka pitanja u vezi regularnosti ovakvog nacina glasanja. Iz istog razloga postavljaju se glasacka mjesta na kolodvorima, stanicama, pa i trznicama, gdje doslovno mozes glasati s pivom u ruci.

Unatoc svemu toma odaziv je bio najmanji do sada, sveukupno 53 posto. Istini za volju prije cetiri godine je bio samo jedan posto visi. No ipak zbog rekordno niskog odaziva se u medijima tu i tamo postavilo pitanje treba li opet uvesti obavezno glasanje, kako je u Zabolandu bilo do 1970.

Jos uvijek je pitanje je li susjeda glasala za mene i je li glasala za stranku za koju sam joj rekao. Glasao sam ili nisam, a da mozda ni ne znam. Zanimljiva demokracija.





Post je objavljen 20.03.2014. u 23:51 sati.