Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Pet rana Isusovih



Krstionica, Split

Pentagram (zvijezda petokraka) je pronađen kao piktogram na glinenim pločicama iz antičke Mezopotamije i Sumera, tako da je povezan s procesom nastanja prvog pisanog jezika.

Koristili su ga Maye, Inke, drevni Kinezi, Egipćani. Pitagora je u ovom znaku vidio simbol čovjeka, a u mnogim pretkršćanskim religijama bio je simbol vode, vatre, zemlje, zraka i duha.

Pentagram je isto tako simbol i svete ženstvenosti…. Povezuju ga s Afroditom i Venerom… pa je tako simbol ljubavi i ljepote ili pak svih vrlina koje znače vitešku čast.
Drevnim narodima je simbolizirao tajno djelovanje Božje ruke.

Kroz cijelu povijest ovaj znak koriste svi narodi i vezuju uz njega razna značenja… neki su ga smatrali simbolom dobra, a neki su ga doživljali negativno… no kroz sva ta stoljeća koja su se nizala na kalendarima nikome nije palo na pamet da ga zabranjuje.

Zanimljivo je da je katolička crkva koristila znak pentagrama kao simbol pet rana Isusovih, a što se lijepo vidi na slici krstionice koja je djelić ove teme

O ovom simbolu bi se moglo pisati puno, jer je prisutan kroz cijelu povijest čovječanstva…. ali sve to svatko od nas može proučiti sam na net-u. Mene brine nešto drugo…

U doba kad država tone, kad je ovaj narod suočen s puno krvavih problema glavni čovjek opozicije se obrušio na pet rana Isusovih i ukidao bi simbole….. jer mu je mašta opet odlutala u vrijeme kad su Mirko i Slavko naganjali ustaše po šumama, a Boško Buha dao život za bolju budućnost domovine… oslobođene od fašističkog zla.
Jadna je ova zemlja s ovakvom vlasti, a još jadnija s ovakvom opozicijom.
Crni Tomislave…. ne diraj nam svetinje, ne bacaj sol na pet rana Isusovih!



Post je objavljen 20.03.2014. u 22:39 sati.