Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putevi

Marketing

Cabo Verde iliti Zeleni Rt

Ova zima je bila prilično oštra i došla mi je volja da otputujem negdje u toplije krajeve. Početkom godine uvijek ima puno posla pa sam zbog toga mogao računati najviše na tjedan dana odmora. Imajući na raspolaganju relativno malo vremena, htio sam otići negdje blizu; po meni nema smisla izabrati destinaciju udaljenu 10 i više sati leta za samo jednu sedmicu boravka. Ono što mi je prvo došlo na pamet su sjeverno afričke zemlje; za najviše 4 sata leta iz Europe si već tamo, a to je podnošljivo. Ali svi znamo što se dogodilo u Egiptu, Tunisu i Libiji u ovoj 2011., a i u ostale arapske zemlje na mediteranu mi nisu ulijevale previše povjerenje. Ma gdje se može otići za najviše 5-6 sati leta? Prema Karibima se leti oko 10 sati, a i Maldivi su otprilike na istoj udaljenosti, a uz to su i jako skupi. Stvar se riješile, kako to obično i biva, sama od sebe, preko razgovoru sa jednim prijateljem.

Zeleni Rt ili u originalu Cabo Verde je skupina otoka u Atlanskom Oceanu koja se nalazi otprilike 500 km od zapadne obale Afrike, u visini Senegala. Radi se o bivšoj portugalskoj koloniji. Klima je vrlo umjerna u toku cijele godine, u prosjeku 25 stupnjeva, more je gotovo uvijek toplo, a kiši jednom ili dva puta godišnje. Od Milana manje od 6 sati leta, a uz to su i cijene jako privlačne. Devetsto eura, uzimajući u obzir udaljenost, su mi se činili vrlo prihvatljivi, uzevši u obzir i puni pansion koji uključuje i soft drinks.

Boavista

Izbor je pao na otok Boavista, najbliži afričkom kontinentu i znatno manje turistički razvijen od otoka Sal. Velik je otprilike 30 x 30 kilometara i panorama je još uvijek pretežno djevičanska iako je u jakom turističkom razvoju. Plaže su jako lijepe, s bijelim pjeskom koji je u snažnom kontrastu s crnim stijenama eruptivnog podrijetle. Na jugu otoka se nalazi plaža Sveta Monika, za koju kažu da je treća najljepša na svijetu. 18 km dužine i malobrojni turisti vam garantiraju da ćete naći par stotina metara plaža samo za vas – pravi zemaljski raj.

Za vrijeme mog boravka, svih 7 dana je bilo vjetrovito, što je karakteristika ovih otoka, i more je bilo uvijek valovito tako da je gotovo nemoguće plivati (tu i tamo se može naći kakav zaklonjeniji zaljev), tako da sam vrijeme u moru provodio igrajući se s valovima viskim i do 2-3 metra. Unutrašnjost otoka je pretežno pustinjska s vrlo malo vegetacije. Na sjeveru se nalazi prava pravcata pustinja sa dunama; kažu da je pjesak podrijetlom iz Sahare, odakle je donešen vjetrom.

Nisam od onih koji se izležavaju 7 dana na plaži pa sam tako obišao gotovo cijeli otok. Moje omiljeno prevozno sredstvo je bio quad. Može se iznajmiti na cijeli dan za 65 eura i pravo je uživanje voziti se brzinom od 80 km/h po plaži ili ići gore dole po dunama. Osim netaknute prirode, koja se meni jako svidjela, nema se što puno vidjeti. Par malih naselja, vrlo lijepih i mirnih, gdje život sporo teče kao u stara vremena, djeca se igraju na ulicama, a muškarci sjede u hladovini i igraju “orril”, afrička igra koja podsjeća na backgamon. Odlično mjesto za opuštanje i relaksaciju.


Post je objavljen 18.03.2014. u 13:29 sati.