Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Goom ...

... ponejeljkom u KSFF-u n Filozofiji u Zagrebu

Svaki ponedjeljak , osim kada su ispitni rokovi kada KSFF ( Klub studenata Filozofskog fakulteta ) ne radi, od oko 18 sati, grupa zainteresiranih igra go. Skoro redovni su Filip i Mladen, a povremeno dolazi i Zvonko. Navrati i Lovro na kratko nakon predavanja, ali žuri na vlak za Karlovac. To je tek za izmjenu informacija, te poneku ideju o radu na i sa goom. Često su tu i Andrea i Martina. Go ih vrlo zanima. Upijaju ga, ali se još ne usude na neki 'pravi turnir'. Ovaj ponedjeljak je sa njima došla i njihova prijateljica Laura. Čudne djevojke. Vole složene misaone igre. Dolazio je i Zdravko, ali ga u zadnje vrijeme nešto nema.
Najčešće igramo na stolu ili stolovima u auli u blizini KSFF-a. Tuda je veliki promet i mnogi u prolazu vide ovu njima čudnu igru. Ponetko i zastane, a od njih ponetko ponešto i pita. Neki se i zainteresiraju i probaju, a rijetki dolaze i ponovo, jer u ovoj igri vide neku ljepotu i zanimljivost. Mi, neki okorjeli igrači, smo ovdje da ih uputimo u ljepotu i vrijednost igre go.
Pristup je slobodan, a mi spremni za pokazivanje i priču o gou. Dođite.

... utorkom u Knjižnici 'Ivana Brlić Mažuranić' u Folnegovićevom naselju u Zagrebu

U Folki u knjižnici u Laurenčićevoj 8, svaki utorak od 17 do 19:39 igra se atari-go i go. Dolaze djeca iz susjedstva, ali ima i starijih, ali i onih koji nisu iz susjedstva. Dolaze jer ih ova igra zanima. Pristup je slobodan, ali se možete i učlaniti u knjižnicu ( dvije dobre stvari odjednom ).
Djeca kreću učenjem atari-go. Zarobljavanje kamenčića ne traje dugo, a zanimljivo je. Radimo kratke turnire u kojima se izvještava i na ovom blogu. Kada se dovoljno usvoje vještine zarobljavanja i branjenja kamenčića prelazi se na igru na prostor, a to je beć igranje goa.
Ovdje radimo na tri veličine ploča: maloj 9x9 linija, srednjoj 13x13 i velikoj 19x19.
Bude vrlo živo jer maleni vole uzbuđenja. U zanosu ih moramo i smirivati, jer ovo je, ipak, knjižnica u kojoj u miru ljudi čitaju.
Dođite i naučite ovu zanimljivu igru.

... četvrtkom u 'Centru za odgoj i obrazovanje' u Velikoj Gorici

Svaki četvrtak, od 13 di oko 15 sati, djeca Centra u Kolodvorskoj 68 uče igru zarobljavanja kamenčića atari-go na pločama 9x9. Ima tu i naprednijih koji već igraju na prostor na velikoj ploči i igraju i na pravim turnirima. To su: Filip, Žac, Martin ...
Ova igra je pravi način za vježbanje koncentracije, a time i smirenog odabira cilja i rada na njemu. Gledajući tako go je vrsta terapije, mada je ustvari igra. Imao sam ranijih godina i onih koji su u ovoj igri u Centru vidjeli načine koje nisu uspjevali u nekim drugim obveznim aktivnostima. Čovjek je svemir i nebrojeni su mogući putevi u njemu. Radujem se svakom od njih, ma šta drugi mislili o njima. Ovdje ipak učimo jednu ozbiljnu igru i neki se spremaju i za jake turnire.

... petkom u 'Udruzi slijepih' u Zagrebu

Već nekoliko godina sam i sam član 'Udruge' u Draškovićevoj 80. Od nedavno je potaknuta inicijativa u klupskom prostoru igranja društvenih igra. Namjera je članovima omogućiti druženja uz igru. Članstvo je veliko, ali je vrlo malo onih koji se uključuju u zajedničke aktivnosti. Socijalizacija je čest pojam koji dominira u animatorskim dušama. Mnogi slijepi se miću u neke svoje izolirane svijetove. Za čudo je da ih, oni koji vide, često ne primjećuju. To ih vodi na neke posebne putove.
Ovdje imamo po garnituru: domina, čovječe ne ljuti se, mlin, karte, a Gojko i ja smo donijeli i go. Spomenute su igre prilagođene slijepim osobama, osim goa. Gojko i ja još nešto malo vidimo, a pomaže nam i poznavanje goa od ranije. Nastojimo naći načina za izradu ili nabavu garniture za slijepe. Potaknuli smo za to i neke kontakte, ali ništa bitno se na tome ne dešava. Trebaju nam i dalje garniture goa za slijepe. Znamo da ih u svijetu ima.
Doznali smo da interesa za upoznavanje igre među slijepima ponešto ima. Zamislio sam i način upoznavanja igre. Konačno, i sam jedva vidim malo, mada podosta znam o igri go. Mogao bi čak i igrati 'na slijepo', ali dobro je povremeno opipom provjeriti poziciju. Prošli smo petak Gojko i ja odigrali partiju u klubu, a tokom igre smo si često smetali glavama. Bilo bi nam jednostavnije opipati prstima. Da ne govorim o punoj sljepoći.
Svi koji imate probleme sa vidom, a zanimaju vas društvene igre, dođite. Imamo i šah-grupu, ali za sada se oni drže odvojeno.
Vidim da je go odličan za vježbu vizuelizacije. Zar nam ona nije potrebna? Zar da opet upotrijebim riječ terapija?

... još u

Svaki ponedjeljak u Domu umirovljenika 'Trnje' u Poljičkoj ulici u Zagrebu Zlatko i ja od 16 do oko 18 sati odigramo po jednu go-partiju. Na stolovima pored nas igra se šah. Povremeno netko od umirovljenika se zagleda, pa čak i pita kakva je to igra. Dječačku zainteresiranost i zanos za sada nismo primjetili, ali ustrajno igramo međusobno, baš kao i ovi šahisti pored nas. Ipak smo jedan ponedjeljak igrali i šah. Nismo mogli naći go-garnituru.
Učenici Osnovne šlpče 'Alojzija Stepinca u zagrebačkim Vrbanima upoznati su sa igrom go. Povremeno se tamo igra i atari-go. Damir, Mirta, Robert i Zvonko spremni su tamo za aktivnost učenja i igranja goa.
Razmatraju se još neke mogućnosti za neka nova okupljališta u Zagrebu.

Post je objavljen 18.03.2014. u 13:08 sati.