Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mariosolomun

Marketing

McDonald's - studentski posao



U današnje vrijeme, kada su ljudi stalno i svakodnevno u žurbi, teško se pronalazi vremena za bilo što, a pogotovo za pripremanje ručka ili večere. Idealnu zamjenu za višesatno kuhanje ljudi vide u restoranima brze prehrane. Kao najpoznatiji i najprivlačniji ističe se McDonald's. U samo par minuta utažit ćete glad koja je nastala i to bez ikakve muke, davanjem novca na blagajni. Zahvaljujući ljudima koji po svoje obroke dolaze u McDonald's, studenti, a to sam i ja, dobivaju posao te na taj način uspijevaju pokriti neke svoje financijske izdatke.

Nastojat ću vam objasniti kakav je osjećaj raditi u McDonald's-u i koliko je teško ili lagano. Svi vi vjerojatno ni ne slutite koliko tih funkcija tamo ima i koliko je dobro organizirano. Kad god nekome kažem da radim u Megiću ili Meku, kako se popularno nazivaju, svi odmah pitaju: "Režeš li krumpir?" Ne znam zašto su svima samo krumpirići na pameti, ali eto, to je očito prva poveznica koja se stvori pri spominjanju brze hrane. No vratimo se mi na uvjete rada i organizaciju. Prvenstveno se morate pripremiti na vrućinu. Sa svih strana okruženi ste strojevima koji isijavaju toplinu, a vi pritom gubite tekućinu i konstantno ste žedni zbog vrlo suhog zraka. Ta toplina i nije tako loša jer se teško primjećuje ako je nekome neugodno zbog nečega jer je svaki zaposlenik rumen u licu. Poseban problem, tj. obaveza, za muškarce jest brijanje. Politika tvrke je da morate svaki dan biti obrijani, a poznato je da smo mi lijeni činiti to tako često. Što se tiče podjele poslova, možete biti smješteni na tri radna područja. Lobby, odnosno čišćenje restorana, servis, tj. rad na blagajnama i kuhinja.

Svako od tih područja ima i mane i prednosti. Segment koji se tiče lobby-a je pomalo dosadan jer imate određene zadatke i komunikacija je svedena na minimum, pogotovo jer tu radi najmanje ljudi. Pomalo je smiješno da među tolikim ljudima, gostima, malo komunicirate, ali je tako jer suradnika ima jako malo, ako ih uopće ima te vaš zadatak nije pričati nego djelovati. No također se možete isključiti i imati svoj mir. Servis je najelitniji posao u restoranu, ako ih se može tako evaluirati. Primate narudžbe od ljudi koji dođu i tražite kuhinju da vam to i napravi. Kasnije im naplatite što su naručili i vaš posao je završen. I tako iznova u nedogled dok radite. Međutim, nemate se vremena zafrkavati s ostalim zaposlenicima i nema nikakvog opuštanja. Iznova ponavljate jedno te isto. Naposljetku, dolazimo i do posla u kuhinji, onog koji ja preferiram. Radeći u kuhinji pod stalnim ste pritiskom zbog gužve koja je neprestano u restoranu, a vi narudžbe morate izvršiti u par minuta. Morate slušati osobu koja je zadužena za kuhinju i prema njenim narudžbama pravite određenu količinu sendviča odnosno pripravaka iz ponude restorana. Izrazito je važna komunikacija, u svim dijelovima restorana, ali posebice u kuhinji. Dakle, za svaki dio posla u kuhinji morate slušati jednu osobu i od druge naručivati određene sastojke te pritom raditi vlastiti zadatak. Uz svu tu vrućinu i brzinu kojom proizvode morate pripravljati, koncentracija vam pada kako sati odmiču te to dovodi do nespretnosti. One baš i nisu bezazlene s obzirom da su svi strojevi pod visokim temperaturama pa se zbog vlastite nepažnje događa da zadobijete poneku opeklinu koja vam trajno ostavi znak da ste radili gdje ste radili. Ne da vam da zaboravite taj dio svog života odnosno taj posao. Zbog svega toga, svaka pauza je dragocjena bez obzira na njeno trajanje. Izađete van na svjež zrak i malo se ohladite. Popričate s drugim ljudima na pauzi, popijete nešto za osvježenje. Nakon toga se vratite unutra i opet nastavite s istim poslom sve do kraja vašeg radnog vremena

.

U ovom postu htio sam ukratko pokazati na koji način funkcionira jedan od studentskih poslova i kakva je dinamika u poznatom restoranu. Nastojao sam navesti druge studente da i oni počnu raditi ako imaju dosta slobodnog vremena jer pored zarade mogu upoznati nove ljude i profilirati se kao bolje osobe. Uz sve to, još jedna stavka u životopisu uvijek dobro dođe.

Post je objavljen 18.03.2014. u 12:06 sati.