Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teamsport

Marketing

Nogomet - Preostale utakmice 1/8 finala



Danas i sutra igraju se preostale utakmice osmine finala Lige Prvaka.

Nakon što su se Bayern München, PSG, Barcelona i Atletico Madrid još prošli tjedan plasirali u četvrtfinale, danas će prolaz pokušati osigurati i preostale momčadi.


Chelsea - Galatasaray


Večeras se ponovno sreću treneri koji su do sada bili vrlo različitih uspjeha u Ligi Prvaka.

Jose Mourinho i Roberto Mancini pokušati će uvesti svoje momčadi u četvrtfinale Lige prvaka.

Momčad Chelsea, koju vodi dvostruki osvajač Lige Prvaka Jose Mourinho, je u prvoj utakmici povela pogotkom Fernanda Torresa, ali nije uspjela sačuvati prednost.

Tako je Mourinhu put do cilja da postane prvi trener koji je osvojio Ligu Prvaka sa 3 različite momčadi postao teži nego je on sam želio.

Mudar potez trenera Galatasaraya Roberta Mancinija vratio je njegovu momčad u igru izjednačujućim golom Aureliena Chedjoua.

Mancinijev premještaj igrača na terenu je za njega nažalost prerijedak trenutak genijalnosti u europskim natjecanjima.

U domaćim natjecanjima Mancini stalno ostvaruje zapažene rezultate i vuće odlične poteze s klupe, ali taj uspjeh i izvedbu nije uspio prenjeti na međunarodne utakmice.

Na kraju prošle sezone Mancini je dobio otkaz u Manchester Cityju, iako je sezonu prije donio momčadi prvi naslov prvaka Engleske nakon 44 godine.

Naslov prvaka nije bio dovoljan bogatim vlasnicima da zažmire na neuspjeh u Ligi Prvaka, gdje je dvije godine za redom Mancinijev Manchester City ispadao u fazi razigravanja po skupinama.

Tako Mancini ima razlog više večeras uspjeti, kako bi pokazao bivšim vlasnicima da je u stanju ostvariti uspjeh u Europi, čak i sa slabijom momčadi.

Defenzivni vezni Yekta Kurtulus odigrati će važnu ulogu za Galatasaray.

Morati će obuzdati kreativnost Edena Hazarda i Oscara, kako bi dao svojoj momčadi šansu za uspjeh kod odličnog domaćina kao što je Chelsea.

U zadnjih 7 domaćih utakmica u knock-out fazi Lige Prvaka igrači Chelseaja su 6 puta pobijedili i samo jednom remizirali.

U prvoj utakmici činilo se da je Mancini postavio momčad preofenzivno i to ga je koštalo, ali je vratio balans u momčad i ostvario kontolu nad utakmicom zamijenivši Izeta Hajrovića sa Kurtulusom.

Uz svo moguće blokiranje napada Chelsea ipak je za očekivati da će Chelsea večeras zabiti barem jedan gol.

Ako se to dogodi Galatasaray će za prolaz također morati zabiti barem jedan gol za prolaz.

Tada će, osim o Kurtulusu, puno ovisiti i igri prema naprijed veznih igrača Felipea Mela i Selcuka Inana.

Ipak, najviše pažnje na ovoj utakmici će dobiti centarfor Chelsea, Didier Drogba.

Drogba se naime prvi puta kao aktivni igrač vraća na Stanford Bridge nakon osvajanja naslova Lige Prvaka s Chelseajem 2012.

Veteran iz Obale Bjelokosti nije sigran kako se osjeća oko ove utakmice:
"Imao sam podijeljene osjećaje. U početku sam bio sretan da ću igrati protiv bivšeg kluba i protiv svojih prijatelja, ali istovremeno to je za mene poseban trenutak nakon što sam proveo 8 godina u Chelseau, pa neznam koja će biti moja stvarna reakcija.”

Nakon poraza od Aston Ville u Premier Ligi Chelsea nije toliko pun samopouzdanja kao inače, a Turske momčadi su i inače sklone takvu priliku iskoristiti i na taj način nadoknaditi manjak kvalitete u odnosu na protivnika.

Ako Chelsea ne posveti svo poštovanje Galatasarayu, mogli bi se oprostiti od Lige Prvaka puno ranije nego su računali.


Real Madrid – Schalke 04


Schalke mora zabiti u Madridu barem 6 golova i pobjediti sa barem 6 razlike da bi izbacili Real iz četvrtfinala.

Kako su šanse za to, protiv jedne od najboljih momčadi Europe, skoro nikakve, jasno je da će utakmica u Madridu biti zapravo dosta opušteni dvoboj za obje momčadi.

Za Schalke će biti tako jer se Njemci ipak puno više moraju koncentrirati na Bundesligu, dok Real za vikend očekuje El Classico u koji ulaze kao favoriti i u kojem pobjedom mogu doći jako blizu naslova prvaka Španjolske.

U prvoj utakmici u Njemačkoj Real je pobjedio rezultatom 6-1, a po dva gola za Madrižane su zabili Cristiano Ronaldo, Karim Benzema i Gareth Bale.

U Europskim natjecanjima momčad Jens Kellera je izgubila sva tri susreta u kojima su izgubili prve utakmice kod kuće, tako da ovako težak poraz u prvoj utakmici znači da bi Schalkeu trebalo poprilično veliko čudo da izbace Real.

Real je ove sezone u Ligi Prvaka več zabio 26 golova, a još uvijek su u lovu na trostruku krunu, jer su u finalu Španjolskog kupa, prvi su u prvenstvu i igrati će u četrvtfinalu Lige Prvaka.

Lov na, u Madridu često spominjanu i dugo iščekivanu “Decimu”, 10. naslov u Ligi Prvaka, je tako još uvijek ove sezone itekako aktualan.

U dodatak tome Ancelottijeva momčad je pobjedila zadnjih 16 utakmica kod kuće u svim natjecanjima i u 2014. su primili samo 2 gola na Bernabeu.

Ovaj vikend Real je zadržao prednost ispred drugoplasiroanog Atletico Madrida na 3 boda nakon pobjede od 1-0 protiv Malage.

I dok je Real u odličnoj formi kod kuće i Schalke je uvelike popravio svoj plasman na tablici nakon zimske pauze.

Jedina dva poraza koja je Schalke doživio u 2014. bili su već spomenuti poraz od strane Reala i sličan poraz od 5-1 u Münchenu protiv Bayerna.

A te dvije momčadi su ipak klasa iznad Schalkea, tako da ti porazi, kako god uvjerljivi i “ružni” bili, nisu previše pogodili vodstvo, igrače i navijače Schalkea.

I iako će ovoodišnji nastup u Ligi Prvaka za Schalke danas završiti, odlična forma Klaasa-Jana Huntelaara je pomogla da se opet uključe u borbu za nastup u Ligi Prvaka i dogodine.

Huntelaar, bivši napadač Real Madrida, je zabio 8 golova u 9 nastupa nakon što se vratio od ozljede koljena i time je doveo Schalke do 3. mjesta u Bundesligi.

Kapetan Benedikt Howedes je priznao da je nastup u Ligi Prvaka gotov za ovu sezonu, ali je obećao da će se momčad potruditi ostvariti dobar rezultat u Madridu:
"Želimo se oprostiti od Lige Prvaka uzdignuta čela, nakon što nam je uvjeljiv domaći poraz donio kraj nastupa u Europi ove sezone. Želimo ostvariti dobar dojam za kraj."

Benzema je upitan za Real zbog male ozljede, i vjerojatno je da će biti odmaran za vikend i El Classico, dok Jefferson Farfan neće nastupiti za goste zbog ozljede koljena.


Manchester United - Olympiacos


Olympiacos ima priliku zadati završni udarac Davidu Moyesu i Manchester Unitedu.

Branitelj naslova prvaka Engleske dočekuje grčku momčad koja je ove subote osvojila svoj peti uzastopni naslov prvaka.

United svoj naslov neće obraniti, a ako se ne “probude” prije uzvrata protiv Grka, neće niti proći u četvrtfinale Lige Prvaka.

Grci naime dolaze u Manchester nakon pobjede 2-0 u prvoj utakmici.

Trener Uniteda David Moyes bio je pod velikim pritiskom na Old Traffordu i prije domaćeg poraza od 3-0 protiv najljućeg rivala Liverpoola.

Nakon tog poraza Moyesov posao je u najmanju ruku nesiguran.

Liga Prvaka je zadnja koliko-toliko realna šansa Manchester Uniteda za trofej.

Iz FA Cupa su ispali, a u Premier Ligi se nalaze na 7. mjestu i zaostaju za vodećim Chelseaem 18 bodova.

S obzirom na formu i sve napetiju situaciju u svlačionici, United će morati "preživjeti" večer koja će biti puno teža nego što su mislili prije dva tjedna dok Alejandro Dominguez i igrač Arsenala na posudbi u Olympiacosu, Joel Campbell nisu zabili za pobjedu Grčkog prvaka od 2-0.

Moyes je obečao da će United nakoknaditi zaostatak:
"Morati ćemo ih ‘uhvatiti za grlo’ da bi pobjedili. Nećemo navaliti kao muhe bez glave, ali ćemo učiniti sve da naš plan za preokret sprovedemo u djelo čim prije. Ipak moramo paziti da si još više otežamo situaciju."

Olympiacos je izgubio u svih 11 prijašnjih gostovanja u Engleskoj, ali ovaj puta putuju u Englesku u najboljoj situaciji do sada, s velikom prednošću i na krilima još jednog naslova prvaka Grčke.

Nadalje, Michelova momčad je itekako sposobna boriti se sa Unitedom i bez pomoći vatrene atmosfere domaćih navijača na Karaiskakis stadionu.

Olympiacos je taktički jako zrela momčad koja je u stanju iskoristiti mentalnu slabost Uniteda i pretvoriti ju u svoju veliku korist.

United ulazi u ovu utakmicu bez Jonnya Evansa, dok za OlympiacosMichael Olaitan nije ni putovao u Englesku, jer se još oporavlja od pada u nesvjest u utakmici protiv Panathinaikosa početkom mjeseca.

Ivan Marcano i Javier Saviola su ubitni za goste, dok su Domingueza, Kostasa Manolasa i Diega Fustera jedan karton dijeli od suspenzije.

United je iskusna momčad i sposobna je biti najbolja kada je najpotrebnije, ali veliko je pitanje koliko stvarno loša atmosfera u klubu u odnosu na vijesti koje Unitedova služba za odnose s javnošću propusti do medija.


Borussia Dortmund v Zenit


Danas je za trenera Zenita imenovan Andre Villas-Boas.

Ipak je najizglednije da će rusku momčad u Dortmundu voditi trenutni vršitelj dužnosti trenera Sergei Semak, koji mora pokušati preokrenuti zaostatak 4-2 iz prve utakmice u Rusiji.

Nakon tog poraza i lošeg plasmana u ruskom prvenstvu bez posla je ostao talijanski trener Luciano Spalletti.

Situacija za Zenit je vjerojatno još gora nego što rezultat sugerira, jer je u prvoj utakmici Borussia igrala taman koliko su zaključili da je potrebno da zadrže Zenit na 2 gola zaostatka.

U 5. minuti Borussia je vodila 2-0, da bi odmah nakon golova Zenita za 2-1 i 3-2, postigla gol u svom prvom sljedećem napadu.

To znači da bi momčad Jürgen Kloppa morala doživjeti katastrofalan kolaps da ispadnu od Zenita.

Od 9 domaćih utakmica u Ligi Prvaka, Borussia je pobjedila 8, dok im je jedini poraz ove sezone nanio Arsenal rezultatom 1-0.

Istovremeno Zenit ulazi u ovu utakmicu nakon samo jedne pobjede u zadnjih 7 utakmica u ruskom prvenstvu.

Spallettiju je uručen otkaz nakon remija 0-0 protiv Tom Tomska, dok je nakon toga u svojoj prvoj utakmici na klupi Semak poražen rezultatom 1-0 od CSKA Moskve.

Belgijski branič Nicolas Lombaerts kaže da su on i suigrači glavni razlog lošoj formi kluba:
"Ako trener dobije otkaz, igrači se trebaju jako dobro zamisliti. Na kraju krajeva, mi smo krivci jer je on dobio otkaz, ali nažalost takav je život trenera, a mi smo igrači Zenita i moramo se vratiti na vrh."

Borussia Dortmund je ovog vikenda pretrpila poraz, ali je zbog loše forme konkurenata za mjesta u Ligi Prvaka i dalje 2. u Bundesligi, sa bodom ispred Schalkea, koji je u kratkom roku nadoknadio veliki zaostatak za ostalim momčadima.

Borussia je i dalje u utrci za DFB-Pokal (kup) i po svemu sudeći će također i nakon ovog tjedna nastaviti će natjecanje u Ligi Prvaka.

Od 12 kada je Borussia pobjedila prvu utakmicu u gostima susreta u svim europskim natjecanjima, prošli su 11 puta u iduće kolo.

Napadač Robert Lewandowski je istaknuo želju momčadi za pobjedom nakon poraza od imenjaka iz Mönchengladbacha:
"Naravno da možemo bolje igrati, ali ipak mislim da nismo zaslužili izgubiti. Sada moramo zaboraviti na taj poraz i fokusirati se na Zenit”

Borussia će igrati bez najboljeg veznog igrača, Marca Reusa, zbog problema s mišićima, dok će Zenit igrati bez Aleksandra Ryazantseva, koji je u siječnju doveden iz Rubin Kazana, ali nije registriran za Ligu Prvaka.



Kratke vijesti:

FBI istražuje optužbe o mitu
FBI je pokrenuo istragu protiv dužnosnika FIFe Jacka Warnera. Postoje jake i utemeljene sumnje da su Warner i njegova obitelj primili mito u iznosu od $2M od katarskog organizacijskog odbora za Svjetsko Prvenstvo, kako bi Warner dao svoj glas za domaćina SP 2022. Kataru.

NHL razmišlja promjeniti pravila na draftu
Pojavile su se vijesti da uprava lige razmišlja promijeniti pravila na draftu, tako da će lutrija uključivati prvih 5 pickova na draftu. Kakvo je sada stanje, momčad koja je imala najlošiji skor u ligi imala bi u najgorem slučaju 2. pick na draftu. Ako nova pravila zažive najlošija momčad lige će moći imati i tek 6. pick na draftu.

Edelman produžio sa Patriotsima, a Weeden prešao u Cowboyse
Wide Reciever Julian Edelman ove je subote produljio ugovor sa New England Patriotsima, ali detalji ugovora još nisu poznati. Dallas Cowboysi su potpisali dvogodišnji ugovor sa bivšim prvim quarterbackom Cleveland Brownsa, Brandonom Weedenom. Weeden će u te dvije godine u Texasu zaraditi $1.23M.



Rezultati:

Nogomet
Italija Serie A
Torino 0 - 1 SSC Napoli
Roma 3 - 2 Udinese

Španjolska Liga BBVA
Villarreal 1 - 1 Athletic Bilbao


Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 3 : 4
St.Louis Blues - Winnipeg Jets 3 : 1
Boston Bruins - Minnesota Wild 4 : 1
Tampa Bay Lightning - Vancouver Canucks 4 : 3



Post je objavljen 18.03.2014. u 07:44 sati.