Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Je li moguće da su potrošačke cijene u Hrvatskoj konačno počele padati?

Hrvatska je u veljači zabilježila pad potrošačkih cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog ureda za statistiku Eurostata, koji svjedoče o daljnjem usporavanju godišnje inflacije u Europskoj uniji u cjelini.
U Hrvatskoj su tako potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom prošle godine smanjene za 0,2 posto, a u istom su postotku pale i na mjesečnoj razini. Godišnja stopa inflacije u prvom je ovogodišnjem mjesecu iznosila 0,4 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.
U 28-članom EU godišnja stopa inflacije u veljači je smanjena na 0,8 posto, nasuprot 0,9 posto u siječnju. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene porasle pak za 0,3 posto.
U skupini zemalja s negativnim godišnjim stopama inflacije nalaze se još Bugarska, s padom cijena od 2,1 posto, a slijede Cipar i Grčka, gdje su potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom godine ranije smanjene za 1,3 odnosno 0,9 posto. Na godišnjoj su razini blago pale cijene i u Portugalu i Slovačkoj, za 0,1 posto.
U 18-članoj eurozoni godišnja inflacija u veljači je skliznula na 0,7 posto, s 0,8 posto u prethodnom mjesecu. Time je statistički ured blago snizio preliminarni podatak prema kojem je godišnja stopa inflacije za veljaču bila procijenjena u visini 0,8 posto.
Rast potrošačkih cijena u eurozoni na godišnjoj razini proizlazi poglavito iz rasta cijena duhanskih proizvoda, viših cijena usluga restorana i kafića, kao i poskupljenja električne energije. Izrazitiji utjecaj na smanjenje stope inflacije imalo je pak pojeftinjenje goriva, telekomunikacija i lož ulja.
Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u eurozoni porasle kao i na razini EU u cjelini, za 0,3 posto, objavio je Eurostat nekretnine Rijeka


Post je objavljen 17.03.2014. u 15:33 sati.