Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Inicijativa za sadnju novih drvoreda i uređenje pješačke staze u Dugavama

U prilogu možete vidjeti preslik Dopisa za sadnju novih drvoreda u naselju Dugave:



Mjesni odbor Dugave

Zagreb, 13.03.2014.



PREDMET:

Dosadnja i sadnja drvoreda uz najdužu pješačku komunikaciju koja se proteže centralnom livadom Dugava, unutar Ulice Sv. Mateja, u smjeru istok-zapad i uređenje drvoreda uz uređenje pješačke komunikacije u smjeru sjever – jug uz Sarajevsku ulicu u naselju Dugave

Poštovani/Poštovane,
U predjelu u predmetu navedenih lokacija postoji velika potreba za dosadnjom i sadnjom drvorednih stabala, jer osobito tijekom ljetnih mjeseci vrućina otežava kretanje navedenim stazama i rutama.
Pritom uz prometnicu Sarajevske ulice postoji i potreba za uređenjem pješačke staze praćene drvoredom, koja bi povezivala krajnji jugoistok naselja i sjeveroistočni predio naselja do križanja Sarajevske i Vatikanske ulice, osobito jer se na njoj nalaze autobusne stanice. Ovim putem predlaže se nadosadnja i sadnja drvorednih stabala uz najdužu pješačku stazu koja se proteže u smjeru istok-zapad najvećom centralnom livadom Dugava unutar Ulice sv. Mateja. U predjelu iste staze, koji prolazi uz objekt osnovne škole naselja Dugave, predlaže se nadopuna stablima s njene južne strane istom drvorednom vrstom koja je posađena s njene sjeverne strane u tome predjelu staze.
Također, uz istu pješačku stazu predlaže se u nastavku staze sadnja dvostrukog drvoreda vrste divlja trešnja (Prunus avium „Plena“ ) . U krajnjem istočnom predjelu iste pješačke staze, predio iza stambenog objekta, uz istu stazu predlaže se sadnja bagrema (Robinia pseudoacacia). Nadalje, predlaže se uređenje pješačke staze s drvoredom uz Sarajevsku ulicu. Predlažu se uređenja iz ovog Predmeta, uvrstiti u male komunalne akcije i u ovogodišnje proljetne aktivnosti komunalnog uređenja grada Zagreba.

Obrazloženje predloženih vrsta:
Osim što su parkovne vrste, te imaju njihove ekološke uloge i uloge pročistača zraka od smoga, te CO2, vrste su predložene zbog slijedećih svojstava:

Divlja trešnja (Prunus avium „Plena“) :
- dobro podnosi:
1. gradske uvjete
2. jaku zimu
3. vrućinu koja se odbija od asfalta ljeti
4. u proljeće ima bijele cvjetove koji daju osobitu doživljajno-estetsku vrijednost, bijeli cvjetovi odražavaju proljetnu svjetlost i toplinu u proljeće, godišnje doba kada je svjetlost osobito poželjna
5. u jesen izmjena boja lišća ima estetsko-doživljajnu vrijednost

Bagrem (Robinia pseudaoacacia)
- vrsta je prilagođena gradskim sredinama
- lišće se pokazalo biomonitor zagađenja teškim metalima
- cvat u proljeće ima doživljajno-estetsku vrijednost: miris, boja, oblik
- jesenske boje lišća imaju doživljajno-estetsku vrijednost

Također, ovim putem pozivamo vas podržati inicijativu za daljnje ozelenjavanje i ekološko uređenje naselja „Zagreb : Klima - grad, naselja – eko-habitati“.


S poštovanjem,
Udruga „Vilenice


Inicijativu i krajobrazno-stručni predložak za inicijativu Udruge izradila:
Marina Butorac, mag.ing. prosp.arch.


Fotografije predjela za predložene lokacije Dopisom:

opis slike


Foto: Šetnica koja prolazi centralnom livadom naselja Dugave unutar ulice sv. Mateja
Izvor foto: M.B.


opis slike


Foto: Šetnica s drvoredom divlje trešnje (Prunus avium "Plena")
Izvor foto:
http://www.pariscotejardin.fr/

opis slike


Foto: Autobusna stanica na Sarajevskoj cesti ispred Albinijeve ulice, pogled s juga
Izvor foto: M.B.

opis slike


Foto: Autobusna stanica na Sarajevskoj cesti ispred Albinijeve ulice, pogled prema sjeveru
Izvor foto: M.B.

opis slike


Foto: Makadamska staza uz Sarajevsku cestu u predjelu između Albinijeve ulice i raskršća Sarajevske ceste i Vatikanske ulice koju svakodnevno koriste različite grupacije korisnika/ica, te bi pješačka staza s biciklističkom trakom bila nužna i iz sigurnosnih razloga
Izvor foto: M.B.


Prenosi: Marina


Post je objavljen 14.03.2014. u 11:56 sati.