Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Bec (Wien) 2014

Opisati Bec u nekoliko recenica jako je tesko, a jos je teze nama koji se bavimo fotografijom odluciti u koji dio grada otici i napraviti nekoliko fotografija. Ja sam se odlucio za 1. Bezirk gdje je Katedrala sv. Stjepana, riznica, parlament i poznata vijecnica. Prosao sam mnoge gradove, ali zaista mi je Bec nekako poseban i drugaciji od svih gradova koje sam vidio do sada. Cak i nekome tko ne poznaje povijest jasno je odmah da je Bec bio sjediste carstva, po gradjevinama koje su vidljive na svakih par metara u gradu.

Beč su osnovali Kelti oko godine 500. pr. Kr.. Godine 15. pr. Kr. postaje pogranični grad (Vindobona) u sustavu obrane Rimskoga Carstva od germanskih plemena na sjeveru. U 13. st. gradu je zaprijetilo Mongolsko Carstvo koje se prostiralo preko većega dijela današnje Rusije i Kine. Nakon smrti svojega vođe, Mongoli su se povukli iz Europe.
U srednjem vijeku postaje sjedište dinastije Babenberg, a kasnije 1440. i Habsburgovaca te posljedično tomu glavni grad Svetoga Rimskoga Carstva i, kasnije, Austro-Ugarske Monarhije. Od 1527. do 1918. Beč je bio glavni grad država kojima je pripadao i veći dio Hrvatske pa je odigrao značajnu ulogu u povijesti hrvatskoga naroda.
Pored toga sto je sjediste brojnih svjetskih ureda i misija bec je poznat po brojnim znamenitostima:

Katedrala sv. Stjepana u Beču (Stephansdom)
Romanička crkva sv. Ruperta (Ruprechtskirsche)
Dvorac Schönbrunn sa Zoološkim vrtom Schönbrunn (najstariji ZOO na svijetu 1752 god.)
Crkva sv. Karla u stilu rokokoa
Kraljevska palača Hofburg
Gradska vijećnica (Rathaus)
Kraljevsko kazalište (Burgtheater)
Austrijski Parlament
Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) i Prirodoslovni muzej (Naturhistorisches Museum)
Bečka Poštanska štedionica (Postsparkasse)
Dvorac Belvedere
Bečka državna opera (Wiener Staatsoper)
Muzej Albertina u Beču
Zgrada bečke secesije (Wiener Secession)
Hundertwasserhaus
Gasometer
Neogotička Zavjetna crkva (Votivkirche)
Središnje groblje s grobovima brojnih poznatih osoba

Dvorac Schönbrunn (njemački: Schloss Schönbrunn u značenju "lijepi izvor") u Beču je jedna od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji i od 1860-ih je također jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Palača i vrtovi odražavaju ukus, zanimanje i težnje habsburških vladara kojima je Schönbrunn bio rezidencijom od 18. stoljeća do 1918. godine..

Kraljevska palača Hofburg.....Hofburg je kompleks imperijalnih palača u samom centru Beča i službena rezidencija presjednika Republike Austrije. Od 1438. do 1583. i od 1612. do 1806. godine je zdanje dinastije Habsburg bio je rezidencija kraljeva i vladara Svetog rimskog carstva, te potom zimska rezidencija vladara Austrougarske do 1918. godine. Područje Hofburga je dokumentirano sjedište vlada od 1279. raznih carstava i republika. Tijekom stoljeća je dograđivan, a na njemu su radili razni arhitekti
(Koristena Vikipedija)





Post je objavljen 10.03.2014. u 08:06 sati.