Kontakt
tel: 051 / 452 089
email: rojan@ri.t-com.hr
adresa: Josipa Kulfaneka 10, 51000 Rijeka
Vrijeme posjete: ožujak, 2014.
Konoba Tarsa nalazi se u samom povijesnom dijelu Rijeke, na Trsatu. Ukoliko posjetite Rijeku ne smijete propustiti upoznati se s gastronomskom tradicijom toga kraja. Sama konoba odaje dojam da ste došli u posjet prijatelju, počevši od interijera do usluge koja je fenomenalna. Imala sam osjećaj kako su dobrodošli svi oni koji su željni popiti malo dobrog vina domaćih vinara, zapjevati s društvom i naravno, odlično se najesti.
Interijer same konobe baziran je na drvu. Od stolova sklopljenih od starih šivaćih mašina popularno nazivanih "Singerice", do drvenih klupa i pršuta koji su visili sa stropa i mamili sline. Konoba je prepuna raznoraznih detelja poput instrumenata, a krasi ju i vanjska terasa koja nažalost nije bila u funkciji.
U tradicionalno dizajniranom jelovniku, na svakoj ste stranici mogli naći citat o vinu, meni najdraži glasio je "Dobro vino i lijepa žena - to su dva najljepša otrova".
Kako sam konobu posjetila s društvom, odlučili smo se za mesnu platu koja bi trebala najesti nas sedmero. Izrazito simpatičan i dobro raspoložen konobar ponudio se da nam sam složi istu, uz koju smo naručili sezonsku salatu i naravno, ono neizbježno - vino - Malvaziju rinfuzo. Pojedinci su večeru započeli sa aperitivom - domaćim rakijama poput biske i borovničeka.
Nismo se stigli pošteno ni raspričati kada je stigao konobar, imali smo što i vidjeti. Mesna plata, po mojoj osobnoj procjeni dužine 1,20 m. Sastojala se od domaćih fuži u umaku od gorgonzole, pečenih krumpira sa slaninom, gljiva i patlidžana na žaru, kroketa od krumpira, bifteka, punjene puretine i puretine na žaru, svinjske krmenadle i neizbježnog kajmaka. Ukratko, bilo je svega!
Domaći fuži u umaku od gorgonzole
Fuži su tradicionalna istarska tjestenina uz koje obično ide juneći umak. Pojesti ih s umakom od gorgonzole bilo je pravo osvježenje. Gorgonzola je jedna od najstarijih vrsta talijanskog sira čije pripravljanje traje poprilično dugo s obzirom da on mora stajati kako bi se na njega uhvatila plijesan. Kombinacija je bila i više nego dobitna. (Fuži su kod mene istrijanke još u startu imali plus )
Pečeni krumpir narezan na kockice, s pršutom ili slaninom i kapulom bio je "prva liga". Gljive i patlidžani na žaru,a ni kroketi od krumpira na mene nisu ostavili poseban dojam. Nisu mi bili neka "novost", ali su se dobro uklopili uz ostala jela. (Pojelo se i to, ne brinite)
Biftek sa rukolom i sirom
Biftek kao namirnica koju je moguće naći u gotovo svakom jelovniku, ovoga puta narezan na sitnije komade, s rukolom (zeljasta biljka pomalo pikantnog okusa) i grana padanom (ponovo talijanski sir, tvrdi i jako intenzivnog okusa) koji je bio nariban dobio je novu notu. U početku je kombinacija okusa bila malo čudna, ali se nepce brzo priviknulo tako da mi nije bio problem pojesti nekoliko komadića.
Kome nebi pasala kombinacija pršuta, sira i puretine? Meni u svakom slučaju je! Svinjske krmenadle i puretinu sam probala onako "usput" jer mi nisu igrali ulogu pored svih ostalih delicija.
Nisam ekspert, ali volim pojest finu hranu, u Tarsi mi je to uspjelo!
Sve u svemu, nisam brojala kalorije, najela sam se i nitko nije ostao gladan. Da atmosfera bude još i bolja pobrinuo se tamburaški sastav Fontana iz Rijeke koji su svirali cijelu večer i ispunjavali želje gostima. Uz veselu muziku i jos koju kapljicu završila se ugodna večer u predivnoj konobi.
Preporučila bih svakom da ode i sam se uvjeri. (A i nisu nas jako udarili po džepu)
Za više informacija možete posjetiti njihovu web stranicu: Konoba Tarsa