Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

8.mart dan žena

Dragi prijatelji,

javljamo vam se povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka, podsjećajući na dugu borbu koja je prethodila ostvarivanju svih prava žena i njihove jednakosti u društvu, ali koja još uvijek nije u potpunosti ostvarena.

Prvi dani žena počeli su se obilježavati početkom dvadesetog stoljeća, a danas, na početku dvadeset i prvog, željeli bismo vam skrenuti pozornost i na problem ženskih životinja kojima su njihova prava uskraćena.

Pitanje 'slabijeg spola' nije toliko različito od pitanja tihe većine s kojom dijelimo ovaj planet. Radi se o životinjama koje nisu u stanju dići svoj glas i pokrenuti svoju vlastitu borbu za život bez eksploatacije. Te majke se i dalje svakodnevno iskorištavaju, djeca im se i dalje uvijek iznova oduzimaju, a pritom nemaju mogućnost nikakvog odabira i odluke o vlastitoj sudbini.

Iako je neravnopravnost spolova i dalje prisutna, ljudska vrsta je napredovala i danas je većina svjesna toga problema te osuđuje degradiranje žena na bilo koji način. S druge strane, svođenje životinja na puki predmet - sirovinu za iskorištavanje, smatra se nažalost normalnim i neupitnim dijelom svakodnevice.

Čitava industrija proizvodnje mesa, mlijeka, jaja i ostalih životinjskih proizvoda počiva upravo na iskorištavanju ženskog reproduktivnog sustava. Radi se o sustavnoj, institucionaliziranoj eksploataciji, dobro prikrivenoj i ne prepoznatoj, iako su žene same bile izložene sličnom tretmanu u prošlosti.

Reproduktivni sustav i tijela ženskih životinja smatraju se ekonomskim resursom, a njihovo iskorištavanje, poniženje, bol i patnja utječu i na razvoj naše svijesti o pravima i jednakosti.

Povodom Dana žena molimo sve da se na trenutak stave u poziciju onih čija su prava zanemarena i kojima sloboda još nije dana. Ugnjetavanje i nasilje jednaki su bez obzira na vrstu nad kojom se rade, a istinski se boriti za jednakost i prava svih ljudi možemo tek kada ista priznamo i drugim jednako svjesnim i osjećajnim bićima.

Molimo vas da pogledati kratki video 'Eksploatacija žena' koji smo ovom prigodom objavili na našem YouTube kanalu:
http://www.youtube.com/watch?v=vHWdp4Z8S3s

Možete i na našoj stranici pročitati članak u obliku intervjua 'Kad čitam feminizme, čitam veganstvo':
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2493

Ako još niste našli vremena pogledati ga, preporučamo 'Najbolje predavanje koje ćete ikad poslušati':
http://www.youtube.com/watch?v=oBSiRTdLmp8


Srdačno,

vaši Prijatelji životinja


-----------

lp, borivoj

Post je objavljen 08.03.2014. u 08:05 sati.