Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Vrste fotografa profesionalaca

Jednako kao što se fotografe-amatere, prema količini njihovog znanja i vještine, može u grubo podjeliti u nekoliko skupina, slično se može učiniti i sa profesionalnim fotografima.

(Da se za svaki slučaj još jednom ponovi: amater je osoba koja se nečime bavi iz kobija, bez ikakve zarade, iz čiste ljubavi prema onome čime se bavi. Profesionalcima je ono čime se bave glavni izvor životnih prihoda. op.a.)

Profesionalce se, po pitanju njihovih spobnosti i načinu na koji pristupaju fotografskom poslu, u grubo može podijeliti u ove skupine:

** PROFESIONALAC-NEZNALICA
Čovjek koji malo zna o poslu kojim se bavi, niti ga ima previše volje raditi, ali se svejedno njime bavi radi preživljavanja. Čak i ako ima neku fotografsku školu, razina njegovog znanja stečenog tjekom školovanja je često vrlo mala i upitna (često su na razini prosječnog znanja amatera početnika). O estetici često nema neka velika znanja (u najboljem slučaju drži se pravila kompozicije "ko pijan plota"), a o tehničkoj strani fotografije zna tek ponešto. Uglavnom je možda u stanju korektno odraditi snimanje fotografija za dokumente, ali rijetko kad nešto više od toga, bez da bude problema po pitanju poštivanja rokova ili pak (ne)kvalitete snimaka.

** PROFESIONALAC "VULGARIS"
(lat. vulgaris = obični)
Čovjek koji ima sva potrebna (tehnička i estetska) znanja i vještine kako bi, bez potrebe za bilo kakvim prenemaganjem, i strogo po "p.s."-u, sasvim korektno odradio onakav fotografski posao kakav se od njega traži. Ništa više i ništa manje od toga.

** PROFESIONALAC-HOHŠTAPLER
Hohštapler više radi na svome imidžu (na način da svojom pojavom ili pretencioznom reklamom pokušava "impresionirati" okolinu), nego na kvaliteti posla. Možda i je u stanju većinu vremena korektno obaviti posao koji se od njega traži, no zbog bavljenja imidžem posao i fotografije uvijek ostanu "u drugom planu" - nije rijetkost da radi "overkill", tako da npr. od običnog fotografiranja radi "spektakl", ili kod obrade slika "siluje" nekakve ekstremne efekte.

** VRHUNSKI PROFESIONALAC
Čovjek koji zna apsolutno sve što je bitno za posao koji radi. Počevši od estetske i tehničke strane same fotografije, pa i više od toga, uklučujući i društvene znanosti koje se tiču fotografije. Osim što radi točno ono što se od njega traži, ako je potrebno, sposoban je čak i sam educirati klijenta (ako je ovaj neodlučan ili se u njih ne razumije). Osim toga vrhunske profesionalce odlikuje to da nikad ne kasne, i štoviše, ponekad fotografije dostave čak i prije dogovorenog roka.

Post je objavljen 09.03.2014. u 00:02 sati.