Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kaocine

Marketing

U spomen na Hrvatskog viteza Vedrana Malenicu

MALENICA, VEDRAN Ivanov, rođen u Kaočinama 4. V. 1971., zarobljen u Razvođu 4. VIII. 1995., te ubijen u mjestu Brotnjo pokraj Srba.

Hrvatski vitez Vedran Malenica iz sela Kaočine iako nije bio vojni obveznik dragovoljno se uključio u obranu Hrvatske kao pripadnik Miljevačke satnije 142. drniške brigade HV-a.
Zarobljen je prvoga dana 'Oluje', 4. kolovoza 1995. godine u mjestu Razvođe kod Oklaja od strane pripadnika 'krajiške paravojske'.

Nakon zarobljavanja postavljen je u kolonu sa izbjeglicama, da bi kilometar pred ulazak u Srb u mjestu Brotnjo bio izveden iz kolone i pred okupljenim mnoštvom mučki ubijen sa tri hica u leđa.

Nakon rata, od hrvatske strane proglašen je nestalim i dvije godine poslije, zahvaljujući dragovoljnom iskazu jedne povratnice koja je opisala cijeli događaj, pronađeni su njegovi posmrtni ostaci, dio odore i vojne iskaznice.

Obavljena je DNA analiza koja je potvrdila identitet, te je uz vojne počasti sahranjen na groblju Sv. Imena Isusova na Miljevcima, a na mjestu stradanja njegovi suborci postavili su spomen ploču.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem!


Spomen ploča na mjestu stradanja Hrvatskog viteza Vedrana Malenice u mjestu Brotnjo

Post je objavljen 04.08.2012. u 19:13 sati.