Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrinjaglobe

Marketing

5.03.2014. Hrvatski dan nepušenja

Povodom Hrvatskog dana nepušenja mi ćemo vam predstaviti neke razloge zašto nebi ste smijeli pušiti. :)


Što se nalazi u cigareti?

Dim iz cigareta sadrži doslovno stotine drugih kemikalija od kojih čak 60 može prouzrokovati razne vrste raka. Pored nikotina dim cigarete sadrži i ugljični-monoksid. Ovo je isti gas koji ubija ljude koji pokušaju samoubojstvo paljenjem automobila u garaži i zatvaranjem vrata. U malenim količinama kao kod pušenja, taj gas povećava rizik od srčanih bolesti.
U cigaretama se nalazi i katran koji je povezan sa nekoliko vrsta raka i prouzrokuje štetu na plućima.



Ovisnost?

Svi pušači su ovisnici! Supstanca u cigaretama koja uzrokuje ovisnost je nikotin. Povlačenjem jednog dima nikotin stiže u mozak u roku od 30 sekundi i daje osobi osjećaj užitka i energije.

Utjecaj na pluća

Za razliku od zdravih pluća čije membrane su glatke i nježne, membrane pluća pušača su vrlo krute i pune ožiljaka. Ovo otežava razmjenu kisika i ugljičnog-dioksida između krvi i zraka. Alveole pušača također gube elastičnost. Također pušači češće obolijevaju od bronhitisa i drugih plućnih bolesti.
Ali to nije sve. Jeste li znali da je pušenje odgovorno za čak 87% slučajeva raka pluća?


Rizik od raka


Pušenje ne prouzrokuje samo rak pluća nego i mnoge druge vrste raka. Povezano je sa trećinom smrti od svih vrsta raka. Pored raka pluća može prouzrokovati i rak usta, grkljana, jednjaka, gušterače i bubrega. Kod žena povećava rizik od raka grlića maternice.


Utjecaj na krvožilni sistem i srce


Pušenje sužava krvne žile jer se na stjenkama žila stvara kolesterol. Također uzrokuje grušanje krvi što čini krvne žile još užima. Ovo povećava rizik od srčanog i moždanog udara. No isto tako kolesterol na stijenkama žila kože uzrokuje da izgledate naborano i starije.

Utjecaj na probavu

Pušenje može uzrokovati učestaliju i težu žgaravicu. Pušači su također pod većim rizikom od čira na želucu.


I za kraj.. =)

Kada osoba puši ona ne ugrožava samo svoje zdravlje nego i zdravlje osoba oko sebe. Na primjer, djeca pušača koja udišu dim imaju povećan rizik za bolesti dišnih organa.



Autori: Ivan B. i Dijana A.

Post je objavljen 06.03.2014. u 11:52 sati.