Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

NEZASTARJEVANJE PRETVORBE GP JADRAN ZADAR

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
I

UDRUGA BIVŠIH ZAPOSLENIKA SOLIDARNOST ZADAR


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


NEZASTARJEVANJE PRETVORBE GP JADRAN ZADAR



Ustavne i zakonske odredbe definirale su da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarjevaju, a to se odnosi i na bivše Građevinsko poduzeće GP JADRAN ZADAR.

Bivši radnici GP JADRAN ZADAR obraćali su se zahtjevom Europskom sudu za ljudska prava da se izvrši REVIZIJA CJELOKUPNOG STEČAJNOG POSTUPKA koji je trajao nevjerojatnih deset godina i da se izvrši preispitivanje svih transakcija tijekom stečaja tj. preispitivanje Ugovora o prodaji nekretnina i poslovnih objekata te tvrtke.

Također, u zahtjevu su naveli da su tijekom stečajnog postupka učinjene teške povrede temeljnih ljudskih prava, a koje su učinili sudovi i stečajni upravitelji prema 227 bivših djelatnika. Prije svega apostrofiraju da im je uskraćeno pravo na pošteno suđenje tj. pravo na pošten stečajni postupak, te da je imovina tvrke GP JADRAN d.d. u stečaju, odnosno da su nekretnine i poslovne zgrade prodavane znatno ispod tržišne cijene.

Nesporna je činjenica da je GP JADRAN ZADAR procijenjen na iznos od 6.800.000,00 DEM, a prodan u iznosu od 3.056.000,00 DEM što je znatno ispod tržišne vrijednosti, odnosno blago rečeno prodat je u bescjenje.

U elaboraciji predmeta, koji su radnici dostavljali Europskom sudu za ljudska prava se navodi da su djelatnici GP JADRAN d.d. Zadar jedne od najrespektabilnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj koja je otišla u stečaj sa likvidacijom iz nikad objašnjenih razloga te iz nerazumljivih razloga koji do danas nisu raščišćeni pred mjerodavnim državnim tijelima i organima, da su dali ogroman doprinos u domovinskom obrambenom ratu za vrijeme srpske agresije na RH kada su izgradili i zaštitili mnogobrojne fortifikacione obrambene i sakralne kao i druge objekte u korist grada Zadra te su se i osobno žrtvovali u obrani grada i RH.

Osim toga nesporna je činjenica da su upravo ti djelatnici prije domovinskog rata u šesdeset godina postojanja te tvrtke izgradili oko 70% grada Zadra, sve najvažnije objekte i sastavne dijelove infrastrukture, primjerice Kalelargu, Velebitsku ulicu, glavninu bolnice, Dječji odjel-pedijatriju, Polikliniku, Mljekaru, Tvornicu specijalnih alatnih strojeva tzv. SAS, luku Gaženica, Adrija, Božava, Kukljica, Zaton, Petrčane, Starigrad i druge razne objekte.

Tijekom desetogodišnjeg stečaja koji je iz neshvatljivih i nepoznatih razloga trajao nevjerojatno deset godina, 227 djelatnika GP JADRAN su nepovratno ostali bez svojih radnih mjesta, a imovina tvrtke kao što je upravna zgrada, zemljište-teren gdje je sada robna kuća KAUFLAND, zatim KAMENOLOM i drugi vrijedni objekti prodati su znatno ispod tržišne cijene.

Radnici GP JADRAN d.d. Zadar, 2006. godine obratili su se i dopisom Božidaru Kalmeti, bivšem ministru Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Živku Kolegi, bivšem gradonačelniku Grada Zadra, Draženu Grguroviću, bivšem zamjeniku gradonačelnika Zadra, Grazdani Perić, pročelnici za financije, Ivi Grbiću, bivšem županu, Zvonimiru Vrančiću i Stanku Zriliću da grad Zadar isplati preostali dio neisplaćena potraživanja za izvedene radova koje je GP JADRAN izveo u rzdoblju 1991. do 1995. godine, ali im grad Zadar navedenu isplatu nije isplatio. Da je GP JADRAN od grada Zadra naplatio svoja potraživanja, do stečaja nikada ne bi došlo.


PRILOZI :

1. Zahtjev Europskom suda za ljudska prava

2. Dopis bivših djelatnika GP JADRAN ZADAR, Ustupanje preostalog dijela financijskih sredstava i isplata nenaplaćenih potraživanja za izvedene radove u razdoblju 1991.-1995. godine





Poslano

1. Vladi Republike Hrvatske
2. Državnom odvjetništvu RH
3. USKOK-u


U Zadru, 5. ožujka 2014. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
I
UDRUGA BIVŠIH ZAPOSLENIKA SOLIDARNOST ZADAR

Post je objavljen 05.03.2014. u 16:23 sati.