Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Call of Cthulhu (2005)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što mu je preminuo ujak, čovjek ide raspoređivati njegove stvari i baštinu i nailazi na tajne spise koji govore o buđenju i pojavi drevne mitske legende o demonu po imenu Cthulhu...



Vrlo je teško napraviti neku konkretniju kritiku na ovaj short horror film od 45 minuta. Odnosno, pokušat ću biti veoma konkretan. Call of Cthulhu je, velikoj većini poznata priča legendarnog horror pisca H.P. Lovecrafta, koja govori o drevnom demonu koji živi u carstvu suludog uma i puke mašte. Lovecraftov svijet snova ovaj puta prenio je drugačiju atmosferu negoli u njegovim uobičajenim pričama o lutanju po gradovima snova, bitkama, neobičnim čarobnjacima i sl. Kako sam ga nedavno počeo aktivno čitati, a za ovaj film sam znao otprilike šest godina unazad, odlučio sam spojiti ugodno s ugodnim i konačno pogledati ovaj crno - bijeli (da, da) short film. O ekranizaciji priče i o radnji priče neću vam puno govoriti, dovoljna je i ova temeljna radnja opisana na početku kako biste shvatili što se događa u ovom kratkom pregledu. Andrew Leman je redatelj, a gledajući njegovu filmografiju, može se primijetiti kako je duboko zagrizao za Lovecraftova djela i najpoznatije horrore. Vjerojatno ću se ovih dana posvetiti i ostalim Lovecraftovim radnjama.



Što se može očekivati od ovakvog neobičnog filma? Horror koji teži biti prikazan u crno - bijelom štihu i kao nijemi film sa starom filmskom glazbom, kao da gledate film iz 20-ih, a ne iz 21. stoljeća. Nikakvi efekti, papirnata struktura misterioznog otoka gdje se demon nalazi, lažno more itd...sve su to odlike starog klasičnog filma, bio on horror ili nešto drugo. No upravo to, takva kreativnost redatelja i mogućnost da se napravi takvo nešto retrospektivno i u old school štihu filmu daje vrlo dobre značajke. Vjerujem, jako je teško za mizeran budžet i nezavisan film snimiti digitalni prikaz ogromnog demona i ostale scene i efekte koji bi morali ići uz sam prikaz takve priče, stoga ni ne čudi da se nitko još dosad osim Lemana nije dohvatio u koštac s ovako naizgled bizarnim djelom. Pohvale idu za hrabrost, lukavost i posebnu vještinu kreatora ovog djelca jer sam stvarno uživao dok sam gledao nijemi film iz 2005. godine.



Ako ste ljubitelji Lovecrafta i horror filmova, uputite se u gledanje ovog filma. Neće vas previše iznenaditi pričom koliko originalnošću i kreativizmom, a to je onaj artistički level kojega brojni filmaši pokušavaju doseći, no rijetko kome ustvari uspijeva.

Post je objavljen 04.03.2014. u 02:00 sati.