Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Bratušek: Nećemo odustati od poreza na nekretnine

LJUBLJANA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak u parlamentu da njena vlada neće odustati od poreza na nekretnine s kojim u provedbi ima mnogo teškoća i kojega je oporba nazvala "fijaskom" vlade. Ukupan prihod od poreza na nekretnina procjenjuje se na 407 milijuna eura godišnje, a odustajanje i uvođenje alternativnog prihoda značilo bi da treba donijeti "radikalnije" rješenje i uvesti krizni porez ili smanjiti socijalne izdatke i mirovine, što bi bilo loše za državu, građane, ali i gospodarstvo, rekla je Bratušek u ponedjeljak u parlamentu odgovarajući na više zastupničkih pitanja o teškoćama u implementaciji tog zakona.
Dodala je da se ispričava građanima koji su zbog nesređenih stambenih i katastarskih evidencija te pogrešne informativne procjene vrijednosti njihovih nekretnina, imali administrativne i druge probleme te dodala da porezna uprava neće izdavati konačna rješenja za plaćanje poreza dok se te evidencije ne srede u što većoj mjeri.
Zbog teškoća u provedbi lani prihvaćenog zakona o oporezivanju nekretnina vlada je prošlog tjedna izjednačila poreznu stopu koja će se plaćati na stanove i kuće u kojima se živi i one koji su prazni pa će jedinstvena stopa iznositi 0,15 posto od vrijednosti stambenog prostora te je uvela neke olakšice za oporezivanje zemljišta. No, nije izmijenila poreznu stopu od 0,75 posto na poslovne objekte, na koju je također bilo mnogo primjedbi u gospodarstvu.
Zakon o porezu na nekretnine u međuvremenu razmatra i slovenski ustavni sud jer je više općina, političkih stranaka, te pojedinaca i grupa zahtijevalo da se on proglasi neustavnim novogradnja Samobor


Post je objavljen 03.03.2014. u 15:36 sati.