Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Gramatički Nacisti"

"Gramatički Nacisti" (engl: grammar nazi) su osobe koje ne mogu odoljeti da u nekom tekstu objavljenom na internetu (npr. na blogu, forumu...) ne ispravljaju nečije jezične, gramatičke i pravopisne pogreške.


(link sa: knowyourmeme)

Tako dotični zbog nekih svojih impulsa ne mogu odoljeti da ne komentiraju i "ispravljaju" tuđe tekstove, počevši od klasičnih "puritanskih" cijepidlačenja oko toga koju riječ je za koji pojam "ispravno" koristiti, pa do uočavanja i upozoravanja na gramatičke greške i "tipfelere" koje su uočili a po njihovim nahođenjima "nisu ispravni". Čak i u situacijama kada je sadržaj rečenice i teksta u cjelini sasvim razumljiv, a te "pogrešne" riječi, gramatika i greške u pisanju uopće ne mjenjaju smisao i značenje teksta; štoviše, prosječni čitatelji ih u većini slučajeva neće ni primjetiti, a kamoli obraćati neku veliku pažnju.

Pa tako npr. nije "slika" nego "fotografija"*, nije "kamera" nego "fotoaparat"** ,... "tipfeler" više nije "tipfeler" nego "zatipak". itd., a slučajeve gdje netko zbog ovog ili onog razloga udari pogrešno slovo na tipkovnici ili pak slovima zamjeni redoslijed, ispusti interpunkcijski znak ili slično, ne treba ni spomnjati.

Zbog svoje revnosti i nametljivosti, "gramatički nacisti" spadaju među najiritantnije internetske "pojave".

Inače, dotični, koji očito pate od nekog oblika opsesivno-kompulzivnog poremećaja (a moguće i još nečega, s obzirom koliko ponekad znaju biti nametljivi), ako su toliko sigurni u svoje jezične i gramatičke sposobnosti, bolje da se zaposle kao lektori u izdavačkim i novinskim agencijama, ili pak na sudovima (gdje je izuzetno bitna točnost onoga što piše u spisima!), nego da po forumima i blogovima doslovno maltretiraju ljude svojim "lekturama" koje nitko od njih uopće nije ni tražio.

U onim ekstremnijim slučajevima događa se da dotični čak, sve takve greške u pisanju koje uoče u nečijem tekstu koriste u obliku ad hominema, nerjetko onoga tko je "pogriješio" nazivajući "nepismenim" i sličnim pogrdnim pridjevima, kako bi "pobili" argumente, ili pak samo sa jedinom svrhom da skrenu raspravu sa relevantne teme na raspravljanje (ili bolje rečeno držanje bukvica) o pravopisu.

------------------------
* slika = u širem smislu bilo kakav dvodimenzionalni vizualni prikaz nečega; u užem smislu vizualni prikaz nečega stvoren nekom slikarskom tehnikom; fotografija = ona slika koja je nastala fotografskim procesom

** kamera = u širem smislu bilo kakva naprava koja bilježi sliku, u užem smislu (video)kamera označava napravu za bilježenje pokretnih slika (videa); fotoaparat = kamera koja bilježi nepokretne slike, tj. fotografije


Post je objavljen 03.03.2014. u 05:33 sati.