Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Europski izbori: slijedeći sastav EP imat će znatno šira ovlaštenja

Zanjimljivo je imati u vidu, pred predstojeće izbore za EP.

Izbori 2014. su prvi nakon institucionalnih promjena koje je donio Lisabonski ugovor. Ugovor je znatno ojačao utjecaj i ovlaštenja EP, čineći ga odlučujućom snagom o većini legislature EU. više od 40 novih područja je sada podvrgnuto proceduri zajedničkog odlučivanja Parlamenta i Vijeća ministara, uključujući poljoprivredu, energetiku i imigraciju. EP sada ima konačnu riječ o proračunu EU. Danas je oko 80% nacionalne legislative država članica izvedeno iz legislative EU.

U tijeku slijedećih pet godina, neki od odbora EP će odlučivati o europskoj sudbini, osobito o velikim temama kao što su: Odbor za međunarodnu trgovinu o pregovorima EU i SAD o slobodnoj trgovini, Odbor za gospodarstvo i financije o upravljanju eurom, te Odbor za građanske slobode o imigraciji i pitanjima slobode kretanja.

Lisabonski ugovor donio je još jednu značajnu promjenu, dajući Parlamentu odgovornost da izabire predjednika Komisije, na osnovu prijedloga Europskog vijeća koje će uzeti u obzir rezultate izbora za EP. Prvi put, iako indirektno, građani Europe će svojim glasovima bitno utjecati na to tko će biti sllijedeći predsjednik Komisije. .

Post je objavljen 03.03.2014. u 01:38 sati.