Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Sretna Nova Godina!

Losar Taši Delek! :-)

Završila je godina Ženske Vodene Zmije i počela godina Muškog Drvenog Konja. 2141. godina po tibetanskom kalendaru.
Opširna objašnjenja tibetanskog luni-solarnog kalendara ovaj put neću ponovno stavljati jer stavljam ih već zadnje dvije tri godine redovito povodom Losara. Koga zanima kako točno funkcionira tibetanski kalendar može se slobodno osvrnuti na iscrpne tekstove na tu temu koje sam objavio prošlih godina: ovdje i ovdje.

drveni konjek photo drvenikonjek_zps2d930f16.jpg


Oni među nama koji su vrlo dobre tjelesne kondicije (naravno i ništa manje dobre financijske kondicije ;-) trebali bi, ako već nisu, početi planirati khorru oko planine Kailash u planinskom lancu Transhimalaja.
Kaže se da khorra učinjena u godini Konja hodočasniku priskrbi 12 puta više dobrobiti negoli isto hodočašće izvršeno u tijeku drugih godina.
50 kilometarsko hodočašće koje se naravno obavlja pješice sastoji se od kruga oko svete planine visoke 6,714 m poznate u svijetu najbolje pod imenom Mt. Kailash, ime koje je sanskrtskog porijekla. Popularni tibetanski naziv je Kangri Rinpoche što znači Dragocjena Snježna Planina. Još je jedan njeno ime važno spomenuti, a to je Tise, to je ujedno i ime koje je meni osobno najdraže. Sjetimo se kako je Marpa Prevoditelj u oproštajnom razgovoru sa svojim učenikom Milarepom savjetovao mu da meditira na planini Tise ovim riječima:

…dok je vrhunac Tise spomenuo i sam Gospodin Buddha kao Veliku Planinu, boravište Demchoga i pogodno mjesto za meditaciju. I ti meditiraj tamo.

Kineske vlasti od okupacije Tibeta izdale su nekoliko dopuštenja zapadnjacima alpinistima da se uspnu na vrh Kailash prvo tijekom 1980-ih ponudili su velikom, zapravo najvećem u povijesti, penjaču, avanturistu, i istraživaču visokih planina i polarnih krajeva Reinholdu Messneru (1986.g. postao je prvi čovjek koji se popeo na svih 14 himalajskih vrhova viših od 8000m, prešao je Antarktiku na skijama itd) da se popne na Kailash ali on je tu nemoralnu ponudu odbio. Zatim 2001.dopustili su uspon jednoj španjolskoj ekipi alpinista ali nakon mnogih prosvjednih nota međunarodne zajednice ukinuli su dopuštenje i trajno zabranili uspon na vrh te svete planine.
Mt. Kailash je sveto mjesto hodočašća za adepte sve tri dharmičke religije: hinduse, buddhiste i džaine. Također je sveto mjesto predbuddhističke tibetanske religije bon.
Buddhisti i hindusi khorru tj. hodočasnički krug oko planine uvijek rade u smjeru kazaljke na satu (kao i inače svaku drugu obrednu cirkumambulaciju oko svetih objekata) dok džaini i bonpe po svojoj tradiciji kruže u suprotnom smjeru. Najviša dionica je prijevoj Dolma koji je na visini oko 5800m nadmorske visine.

Do današnjeg dana računa se da se ni jedan čovjek još nije popeo na vrh te moćne planine. No to je samo konvencionalna svjetovnjačka te prema tome ne i konačno relevantna računica :-P

Kada je Milarepa sljedeći upute svoga gurua Marpe Prevoditelja stigao u regiju planine Tise tamo se morao suočiti s moćnim bon šamanom Naro-Bonchung-om koji se smatrao „domaćinom“ i starosjediocem te nije namjeravao dijeliti svetu planinu s neuglednim buddhističkim došljakom. Sklon frivolnom nadmetanju u izvođenju raznih čarobnjačkih trikova bonpo Naro-Bonchung je tražio od Milarepe da demonstrira svoje sposobnosti. Međutim Milarepa je bio sposoban izvoditi sve trikove koje je i bonpo izvodio pa je rezultat bio neriješen.
Onda su riješili da će pobjednik nadmetanja biti onaj koji se prvi popne na vrh planine Tise.
Šaman je uzeo svoj čarobni bubanj i počeo bubnjati tako dugo dok nije zapao u trans te se polako počeo uzdizati uz planinu postepeno kružeći oko nje sve više i više uvis. Milarepa je za to vrijeme ostao sjediti u meditaciji. U nekim verzijama kaže se da je Milarepa i legao spavati neko vrijeme pa su njegovi učenici koji su iz daljine promatrali taj nadnaravni dvoboj pomislili da ga je šaman nekako onesposobio. Kad je bonpo već bio visoko na planini Milarepa je ustao i učinio nekakvu gestu rukama. Nakon toga šaman više nije uspijevao povećati visinu nego je ostao kružiti oko planine na istoj visini, možemo reći po izohipsi.
Tada je Milarepa s lakoćom poletio i pravocrtno se uzdigao sve do vrha planine proletjevši pored šamana koji je i dalje kružio na jednoj te istoj visini, kao muha na plafonu.
Kad je stupio na vrh, da demonstrira svoju prijateljsku dobronamjernost Milarepa je zagrabio šaku snijega i napravio snježnu grudu koju je onda bacio na vrh susjedne planine. Time je poručio Naro-Bonchung-u da mu prepušta susjednu planinu koju je tako simbolično blagoslovio snijegom s vrha Kailasha.
Tako je jedan čovjek, iako koristeći nekonvencionalne metode penjanja ipak u svome fizičkom tijelu posjetio vrh planine Kailash. Ako se itko ikada u budućnosti opet bude našao na tom mjestu ne treba dvojiti da će pronaći nekakvu simboličnu potvrdu Milarepinog boravka gore, čak i nakon mnogo stoljeća. Za pretpostaviti je da će to biti nešto praktično i šaljivo u Jetsunovom stilu ;-)

Eto toliko za danas. Svako dobro želim vam u godini Drvenog Konja.

Post je objavljen 02.03.2014. u 13:20 sati.