Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kharisma

Marketing

Ljekovitost Jadranskog mora



Morska voda bogata je mineralima i oligoelementima, a svojim sastavom odgovara našim fiziološkim tekućinama. Jadransko more sadrži više od 80 esencijalnih minerala i oligoelemenata, uključujući i one koji imaju pozitivan učinak na membranu naše nosne sluznice. Elementi prisutni u svakoj bistroj i veličanstvenoj kapi uključuju tragove natrija, magnezija, kalcija, kalija, dušika, litija, cinka, fosfora, joda, željeza,... Svi oni zajedno čine uravnoteženi sklad koji daje život i koji je moguće dobiti samo u prirodi. Od davnina je poznato da more ima ljekovit i blagotvoran učinak na naš organizam.
Prema povijesnim izvorima, otac medicine Hipokrat (460. – 375. g. pr. Kr.) uočio je ljekovite učinke morske vode na oštećene ruke ribara i zaključio da morska voda smanjuje rizik od infekcije te obnavlja stanice i potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode. Drugi važni liječnik i filozof antičkog svijeta koji je primijetio i opisao ljekovita svojstva morske vode za ljudsku kožu bio je Galen (129. – 216. g. n. e.). Galen je preporučivao bolesnicima s dišnim problemima da udišu valove koji se lome o stijene.
Moderna znanost potvrdila je ljekovitost mora: danas je poznato da ono djeluje antiseptički (antibakterijski i antivirusno), stimulira lokalnu cirkulaciju, regenerira atrofičnu sluznicu, podržava normalni fiziološki status sluznice, čisti i smiruje trepetljike nosnog epitela. Morska voda djeluje kao adstringens te pospješuje zacjeljivanje rane.
Plutanje u morskoj vodi pomaže u opuštanju i rješavanju stresa, a duboko udisanje morskog zraka pomaže mikročesticama soli u zraku da dopru do najdubljih dijelova plućnih alveola, što ima značajan fiziološki učinak. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali prodiru u organizam iz mora i zraka i potiču njegovu prirodnu obranu. Nadalje, dokazano je da izotonična otopina morske vode utječe na poboljšanje mukocilijarnog transporta, smanjuje suhoću sluznice i stvaranje krusta.
Morska voda sadrži minerale, poput magnezija, koji daje energiju za metabolizam cilijarnih stanica, te soli, poput natrijeva klorida ili magnezijeva klorida, koji imaju sekretolitičko djelovanje te pridonose normalizaciji produkcije sluzi. Ukupni rezultat je regeneracija i zaštita epitela, te poboljšanje mukocilijarnog trasporta.
Kod upale sluznice nosa udisanje morskog aerosola djeluje sedativno, protektivno, umiruje podraženu sluznicu te je regenerira. Obalni aerosol još uvijek je relativno čist od štetnih primjesa te su na taj način čovjekovi dišni organi pošteđeni toliko dugo dok industrijalizirano društvo to ne promijeni.
Ako morskom zraku dodamo još i bogatstvo eteričnih ulja ljekovitog bilja, osobito Mediterana, imamo snažno i moćno sredstvo koje štiti naše zdravlje.

Post je objavljen 27.02.2014. u 22:16 sati.