Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Bi li bilo bolje bez Europske unije?

Vidim da mnogi protivnici Europske unije razmišljaju na način kako bi sve bilo super da na gnjave ovi eurobirokrati. Bili bismo suvereni ali ono totalis, nitko izvana ne bi mogao utjecati na odluke koje bi hrvatska vlada donosila... da ne širim temu.

Congress of Verona (wiki)Treba malo gledati povijest. Kako je to bilo prije? Kako bi se donosile odluke bitne za sve u Europi, da nema EU?

Kako je to funkcioniralo: nekoliko predstavnika velikih sila ("Sveta alijansa" i sl.) sastalo bi se i odlučilo. Mali bi morali slušat. Druga varijanta, da se veliki posvade, podijele na dvije grupacije, tipa "Antanta" i "Centralne sile". Onda mali, ako baš nemaju sreće ostat neutralni (Švicarska, Švedska - mi nikad), moraju birati stranu. Nakon rata, opet samo veliki među pobjednicima odlučuju.

Ne zaboravite, EU je nastala iz dvaju ideja: s jedne, da se povežu parlamenti europskih država međusobno, dakle predstavnici naroda, a ne samo diplomacije, s idejom da će njihova stalna komunikacija dovesti do kompromisa i sporazuma, bez ratovanja. I s druge strane, institucionalno bitnija, ideja "ekonomske zajednice", da se Njemačka i Francuska, tradicionalni neprijatelji, uz sudjelovanje manjih, isprepletu mrežama međusobnih interesa tako da se rat ne isplati. I to je uspjelo: u prethodnih 150 godina, Njemačka i Francuska su vodile četiri velika rata.

Da nema EU, što vam se čini vjerojatnije? Sve bi bilo super, pravda i jednakost, mala i zaostala Hrvatska bi procvala? Ili bi se jednostavno sastali Merkel, Putin, Hollande i Cameron, dogovorili se i nama ostalima izdiktirali što nam je činiti?

To što danas imamo nije idealno, ali je bolje od ranije situacije, stoljećima, kad su europske države ili međusobno ratovale, ili se spremale za slijedeći rat.

Post je objavljen 27.02.2014. u 12:08 sati.