Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Tko to tamo zviždi?!



Predsjednik Josipović istaknuo je potrebu za donošenjem posebnog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (zviždača).
Izjavio je: „Svjedočili smo da su mnogi 'zviždači' gubili posao, zdravlje, imovinu i bili pod prijetnjama, šikaniranjem i klevetama. Mnogi su ostali sami i nezaštićeni od osvete moćnijih od njih, a koji ispod stola vladaju društvenim procesima.“
Zakonom se predlaže izjadnačavanje prava "zviždača" s pravima hrvatskih branitelja, uređuje se način na koji se sumnje u nepravilnosti u korupciju mogu iznijeti u javnosti, kao i kazne za lažne prijave. "Zviždač" bi dobio status prijavitelja nepravilnosti te bi imao pravo na zaštitu od osiromašenja, nasilne hosptalizacije te osvetničkog ponašanja. Cilj je snažna višestruka zaštita 'zviždača' od osvetničkog ponašanja, rekao je Gorjanski (autor Zakona).
Uveo bi se i institut pravobranitelja za zviždače, čije bi ovlasti bile slične onima pučkog pravobranitelja. Predviđa se i pravo "zviždaču" na naknadu od 10% od štete koja je počinjena djelom koje je prijavio (od 500 do 50.000 eura).

Veseli me pažnja Predsjednika koju posvećuje zviždačima i tom problemu, no ipak mi je prijedlog ovog Zakona izmamio ironični osmijeh sumnje na lice.
Osobno smatram da se ovaj problem ne može riješiti dodatnim pisanim zakonima.
I sada je svaki građanin dužan prijaviti korupciju i sve nazakonitosti o kojima ima spoznaju... pa to čine samo hrabri.
Što znači uvođenje novčane naknade? Nije li ta zakonska ponuda uvreda za svakog savjesnog građanina koji se bori za bolji svijet i opće dobro? Ovako će i oni hrabri... koji to ne čine radi osobnog probitka i vlastito dobro ustuknuti jer će se na njih zalijepiti etiketa da to čine zbog nagrade... tj. materijalne koristi.
Vjeruje li autor predloženog Zakona i svi koji ga podržavaju da doista mogu spriječiti umreženo zlo moćnika koji šikaniraju zviždače? Oni to rijetko čine da bi im se lako dokazalo. Uništavaju ljude polako.... poput maligne bolesti... na svim područjima života.
Hrabri će i dalje „zviždati“ jer je to za njih pitanje časti i osobnog dostojanstva.... a one koje i sada zebu kosti od straha nećete zavarati, niti namamiti novim propisima.
Mi imamo mnoge propise koji moraju štititi savjesne i poštene građane.... imammo i etičke kodekse po poduzećima, sindikate, radnička vijeća, povjerenike za zaštitu dostojanstva radnika itd... itd..... I pored svega toga zlo moćnika caruje.

Mi ne trebamo mijenjati propise.... jer ih već imamo. Sve to je dodatni trošak, kao i novi pravobranitelj. Mijenjati se trebaju političari! Tek kad oni shvate da moraju služiti, a ne glumiti careve nestat će i ovaj problem.
Dok god postoji korupcija, nepotizam, političko kadroviranje i umreženost bahatih likova koji su se dokopali vlasti uzalud su nam svi novi propisi. Sve su tek paravani iza kojih se skriva zlo... sve su to licemjerni igrokazi... kojima nas samo zabavljate i tješite. Gospodo, vi se mijenjajte. Preveliki broj propisa, a koji su često u kontradikciji međusobno su još jedan od uzroka pravne nesigurnosti u ovoj zemlji.
Puno je teških i konkretnih "zvižduka" pospremljeno po ladicama mnogih uglednih i visokopozicioniranih političara. Hvatajte se posla i rješavajte svoje smeće.... umjesto da štitite jedni druge, a pravite se da štitite narod.


Ozbiljniji je ovaj Lulekov tel. razgovor od prijedloga ovog Zakona....






Post je objavljen 26.02.2014. u 21:39 sati.