Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kharisma

Marketing

Drevna kineska medicina - cjelovit pristup liječenju i održavanju zdravlja



Tradicionalna kineska medicina postoji već najmanje 3000 godina.
Kineska medicina uključuje akupunkturu, Qigong (Chi Kung), ljekovito bilje i duboke masaže.
Više od 25% svjetskog stanovništva koristi tradicionalnu kinesku medicinu.

Stari su Kinezi vjerovali da životna energija qi kola u nama kroz meridijane koji odgovaraju raznim organima u tijelu. Sila koja pokreće qi je neprekidno kretanje između dva pola yin i yang.
U normalnim okolnostima i kod zdrave osobe, životna sila qi kola ravnomjerno, održavajući ravnotežu između snažnih elemenata yang i obuzdavajućih elemenata yin.
Ako se poremeti ravnoteža, tjelesni će sklad biti ugrožen i čovjek se može razboljeti.
Primjenjujući iskustvena znanja stara tisućama godina, terapeut aktivira određene točke na meridijanima i ponovno uspostavlja ravnotežu yin-yang.
Te točke zovu se akupunkturne točke, a aktiviraju se ubodom igle (akupunktura), ili pritiskom prsta (akupresura). Poput ostalih oblika holističke medicine, i u kineskoj se medicini naglašava povezanost tijela, uma i duha, te njihov odnos prema okolišu.
Kineska medicina ima za cilj održavanje dobrog zdravlja i zadovoljstva, te prevenciju bolesti, dok je istodobno oblik dijagnostike i način liječenja.
Čovjek se promatra kao biće koje je stvorila priroda i kao takav podložan je prirodnim zakonima. Čovjeka se liječi kao "cjelinu" tj. razumijevanjem svih simptoma i znakova unutar kojih osobe utječu jedna na drugu i međusobno su povezane.
To je i razlog zašto se primjenom ove medicine iscjeljuju i ublažavaju, inače neizlječiva oboljenja. Osnovne metode koje su se razvile u kineskoj medicini obuhvaćaju:
akupunkturu,
tui-na terapiju,
refleksologiju,
biljnu medicinu
Vježbanje, većinom Qigong (izgovara se «Či Kung»), također je vrlo važan dio tradicionalne kineske medicine. Qigong uključuje poze, meditaciju i spore, promišljene pokrete tijela.

U kineskoj medicini prehrana također predstavlja oblik terapije. Sve namirnice imaju određeno djelovanje, iako je njihov učinak znatno slabiji od učinka ljekovitih biljaka.
Namirnice se dijele prema okusu, temperaturnom djelovanju, pripadnosti određenom funkcionalnom području te količini energije koju sadrže.
Kineska medicina vjeruje da dijetetika ima izvanredno važnu ulogu u prevenciji bolesti, odnosno izvrsna je nadopuna akupunkturi,refleksologiji i fitoterapiji. Način prehrane prilagođava se ne samo poremećaju, već i godišnjem dobu.
Mnoge ugledne organizacije, poput Svjetske Zdravstvene Organizacije (World Health Organization) i Nacionalnog Instituta Zdravstva (National Institute of Health), priznaju vrijednost kineske medicine i smatraju ju vrlo efikasnom alternativom suvremenim načinima liječenja.




Post je objavljen 23.02.2014. u 20:46 sati.