Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Muhamed nije bio pedofil, a islam nije antiženski

Muhamed nije bio pedofil, to je moderna kleveta, projekcija pojma popularnog tek posljednjih 30-ak godina u daleku prošlost. To se danas rutinski kopipejsta po netu kao dio šovinistićke antiislamske kampanje, čemu se nažalost pridružuju i neki neuki ili zadrti ateisti.

Aisha, mother of beliversSve do kasnog 20. stoljeća, iako su mnogi bili protiv preranih brakova iz razloga nezrelosti, osuda starijeg muškarca za žudnju za djevojčicom prije puberteta kao perverznog nije uobičajena. Današnji naš odnos prema djeci i adoloscentima značajan je povijesni napredak, ali ne možemo osuđivati sve prethodne generacije jer se tome nisu dovinuli.

Muhamed je, u dobi od preko 50 godina, po predaji i mišljenju većine povjesničara, oženio Ajšu kad je imala 6 ili 7 i konzumirao brak kad je ona imala 9 ili 10. (Neki tvrde da je bila starija). Takav brak u ono doba nije bio neuobičajen niti se smatrao sablazni. Rimsko carstvo je odredilo 12 godina kao donju granicu sklapanja braka, suzbijajući prerane prakove. To je važilo u Katoličkoj crkvi do 1917. (kad je granica povišena na 14). Sveti Augustin zaručio se s djevojčicom od 10 i bilo mu je krivo što mora čekati legalnu dob za konzumiranje braka. Šekspirova Julija ima 13, a njena majka 26. U članku Age of Consent na sajtu faqs.org su podaci o vrlo ranim vjenčanjima u Engleskoj i SAD.:

Muhamed je u dobi od 25 godina oženio Hatidžu, ženu 15 godina stariju, koja se prije toga dvaput udavala. Sve do njene smrti 25 godina kasnije živio je monogamno. Nakon toga, brojni brakovi bili su uglavnom rezultat političkih računica. Negdje u isto vrijeme kad se oženio Ajšom, oženio se i pedesetogodišnjom udovicom, te su gotovo sve ostale njegove žene bile udovice. Kasnija teologija davala je poseban značaj činjenici da je Ajša bila djevica u trenutku braka, kao i prvo dijete rođeno u braku roditelja koji su oboje prešli na islam, te ju je Alah posvetio samo proroku. On se tijekom deset godina braka trudio oko njenog obrazovanja i time je pripremio za ulogu koju je igrala u slijedećih pola stoljeća. Nije poznato da je inače tražio društvo djevojčica. Njegovo ponašanje ne zadovoljava današnju psihijatrijsku i pravnu definiciju pedofila (vidi: Aisha - Youngest Wife of the Prophet Muhammad : Short Biography.

Ajša je izrasla u izvanrednu ženu, intelektualku i moćnicu. Ponovo: apsolutno je opravdano inzistirati da je danas takav brak i seksualni odnos neprihvatljiv, ali u ono doba nije se radilo o sablazni.

Osobni odnos proroka Muhameda prema dvije žene koje je volio i poštovao, međusobno toliko različite, može biti osnov za feminizam u islamu, kao i činjenica da Kuran daje ženama mnoga prava koja u 7. stoljeću uglavnom nisu bila priznata: potreba izričitog pristanka za sklapanje braka, pravo na razvod, financijska nezavisnost, pravo na obrazovanje. (Na wkikipediji postoji članak "Islamic feminism") Vidi posebno o Ajši:
Interview with Mo Ansar na faithinfeminism.com
. Jedan tekst na hrvatskom:
.Islamska historiografija nije dopustila da se muslimanke povežu s likom hazreti Aiše.

Globalni pokret Musawah (jednakost), osnovan 2009., postavlja zahtjeve koje su postavljale sufražetkinje u najnaprednijim kršćanskim zemljama prije samo stotinjak godina.

Jedan zanimljiv tekst mlade islamske intelektualke: Why I am an Islamic Feminist


Post je objavljen 25.02.2014. u 07:00 sati.