Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Bubamare dotepenke



Ove zime u svojoj spavaćoj sobi ugostila sam bubamare. Same su se pozvale i čini mi se da se osjećaju kao kod svoje kuće. Bilo bi dobro da ih je došlo nekoliko.... ali stiglo ih je na tisuće.... One se kod mene rađaju, žive i umiru. Svakog dana prije spavanja usisavačem zbrinem na stotine božjih ovčica koje su se pozdravile sa životom i ispružile se na prozorskoj dasci ili parketu....
Čitam da se radi o azijskim bubamarama... koje su uvezene šezdesetih godina iz Azije u Europu.... da bi pomogle u voćarstvu. Uzgajivačima su bile izvrsno prirodno rješenje za uništavanje nametnika. Navodno mogu proždrijeti dvjestotinjak uši na dan pa su tako štedjeli na pesticidima. Zadnjih godina se ova vrsta nekontrolirano širi Europom. Stručnjaci tvrde da nitko nije mogao vjerovati da će se tako dobro prilagoditi. Ličinke su toliko agresivne da jedu ličinke domaćih vrsta. Domaće bubamare nikada ne ulaze u kuće u tako velikom broju... nego žive u kori drveta... no ove dotepenke radje žive s ljudima. Čitam da su ljudima okupirale cijele kuće.... pa zaključujem da imam sreće... jer kod mene uživaju samo u jednoj prostoriji.
Nije me baš razveselilo to gostovanje i zajedničko zimovanje.... ali onome što ne možemo promijeniti trebamo se prilagoditi.
Naši stari su vjerovali da je bubamara nositeljica sreće i blagostanja, te da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema. Isto tako se vjeruje da daruje strpljenje, a ako sleti na nas dok smo bolesni, to je znak skorog ozdravljenja. Kada bubamara sleti na ruku, a zatim odleti to znači da će sljedećeg tjedna biti lijepo vrijeme.
Na žalost one slijeću i odlijeću, ali lijepo vrijeme nikako da stigne.... očito je došlo do nekog poremećaja.... ali tvrde moje Mare da uskoro stiže proljeće i drago sunce.... jer iza kiše uvijek i baš uvijek stiže sunce....



Post je objavljen 22.02.2014. u 20:41 sati.