Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lobotomizator

Marketing

Fašizam naš svagdašnji


Svaki fašizam nastao je kao reakcija na neko stanje, nečim je potaknut i uzrokovan. Fašizam nudi ekstremna rješenja i brutalno se obračunava sa protivnicima i svim neistomišljenicima. Obično su teške ekonomske, gospodarske, socijalne i druge prilike u društvu glavni uzročnici pojave i bujanja fašizma. Ljudi pristupaju ekstremnim rješenjima i postupcima tek kad su dovedeni u vrlo tešku, gotovo bezizlaznu situaciju.
Njemački nacizam i fašizam bio je reakcija na ponašanje ostatka Europe prema Njemačkoj, loše gospodarsko stanje u zemlji i nesnalažljivost i pasivnost ostalih političkih grupacija u borbi s krizom.
Ruski "crveni fašizam" bio je reakcija na obijest i dekadenciju carske vladajuće svite i katastrofalno stanje države, prvenstveno radničke klase. Iako je boljševički pokret pokrenut s plemenitim idejama, kasnije je ogrezao u krvi milijuna nevinih žrtava.
Ono što su radili Crveni Kmeri u Kambodži ili što se danas radi u Sjevernoj Koreji teško može objasniti i suvremena medicina, razum i riječi nikako.
Svi oni koji su pridonijeli bujanju fašističkih pokreta – nebitno pod kojim nazivom, idejom ili svrhom djelovanja, metode i učinci su uvijek bili isti- barem su jednako krivi za nastajanje tih pokreta kao i sami sudionici istih. Snose i dio krivice za zlodjela koje su fašizmi direktno prouzročili.
U Ukrajini se danas događa nešto slično. Vlast je korumpirana, diktatorska, kriminalna. Narod nije slijep i glup pa da ne vidi da se zemlja prekomjerno zadužuje, njihov standard pada, a dobro je samo onima na vlasti i oko nje. Na temeljima pokreta i snaga koje su u drugom svjetskom ratu surađivale sa nacistima i fašistima nastale su političke stranke i skupine koje prednjače u nasilnom rušenju sadašnje vlasti. Te su snage uspjele homogenizirati nezadovoljstvo naroda, pronaći zajednički nazivnik uzrocima svih problema koje danas imaju Ukrajinci i Ukrajina – to je jedan od stupova svih fašizama, usmjeriti gnjev masa na nešto ili nekoga konkretnog, u ovom slučaju to su Rusi, odnosno sovjeti, komunisti, te sve to usmjeriti prema predsjedniku i vlasti koju nastoje srušiti. Kako god ukrajinska priča završila, upravo će te neofašističke i neonacističke snage biti najteže kontrolirati i oni će biti najveći uteg daljnjem razvoju i demokratizaciji zemlje. A za njihov strelovit uzlet najveće zasluge ima sam sadašnji predsjednik, koji je na vlasti prakticirao dosta fašističkih metoda, od smanjenja ovlasti parlamentu, povećanja svojih ovlasti i moći, zabrana protesta protiv vlasti, odnosno protiv sebe, a sve je kulminiralo naredbom specijalnim snagama da pucaju na narod. Rješenje te krize još nije na vidiku, desne snage su ojačale, svjesne su toga, ostatak oporbe je dosta "izgubljen" i nema jasnu sliku što će i kako dalje, osim dogovorenih novih izbora. No, sadašnji je predsjednik do sada izigrao svaki dogovor, pregazio svaku svoju datu riječ i malo mu tko vjeruje. Novo svjetlo na cijelu sliku baca i slučajno ulovljena izjava poljskog političara na potpisivanju sporazuma, koji očito nije bez razloga i saznanja rekao Kličku i kompaniji da će ih Janukovič sve s vojskom pobiti ako ne potpišu primirje. Desni ekstremisti ne vjeruju više nikome, nakon ovakvih izjava i s pravom. Ono što sve najviše zanima je, kako će se te snage ponašati kada se uspostavi kakvo-takvo primirje i počne s ustrojem nove vlasti. To sve opet može izroditi samo još većim kaosom i novim krvoprolićem, jer konkretna rješenja situacije sad i odmah nema nitko.
I u Venezueli se događaju slične stvari, vlast puca na narod koji od nje traži samo da mu osigura ono što joj je posao – uvjete za bolji život. Jer im je dosta svakodnevnog gledanja kriminala, pljačke i bogaćenja političara i njihovih bližnjih, pod krinkom i parolama nekakve ideologije i isprazne demagogije.
I na hrvatskoj političkoj sceni se okupljaju snage koje se pozivaju na neke ideje i osobe iz fašističkog miljea, u polaganom su, ali stalnom rastu. Gospodarska i socijalna situacija u zemlji je sve teža, društvo se sve više raslojava, razlike su sve veće. Vlast se ne snalazi u rješavanju problema, svakodnevno se zapetljava u vlastite skandale. Ni bogaćenje mimo zakona zvano pljačka nije im nimalo strano niti mrsko. I klima i tlo su plodni za rast fašizma, koji nam je pokazao da dolazi u raznim oblicima, bojama i dozama...

Post je objavljen 22.02.2014. u 10:45 sati.