Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Osobe s invaliditetom koje su ovisne o opojnim drogama dvostruko su diskriminirane

Prof. dr. Slavko Sakoman tvrdi da, zbog invaliditeta, postoji problem dolaska na liječenje OSI ovisnika, ali svatko tko poznaje 'situaciju na terenu' zna da osoba s invaliditetom koje uživaju opojne droge ima priličan broj. Potvrđuje nam to i doajenka borbe protiv ovisništva Bernardica Juretić.

Za osobe s invaliditetom ovisnike o opojnim drogama, liječenje i rehabilitacija predstavljaju mnogo teži i kompleksniji proces zbog cijelog niza dodatnih barijera s kojima se ostali ovisnici ne susreću.
Postavlja se pitanje u kolikoj mjeri je ovisnost o opojnim drogama zastupljena u OSI zajednici. Najnovija američka istraživanja tvrde da je ovisnost o drogama znantno zastupljenija među OSI populacijom nego u ostatku društva. Ako je slična situacija i u Hrvatskoj, koliko OSI ovisnika uopće dođe do faze adekvatnog liječenja.

Sakoman: OSI teže dolaze do droge

"Čini mi se da su američke brojke malo nategnute. Iako kod nas nisu rađena istraživanja o broju ovisnika u zajednici osoba s invaliditetom, mogu iz vlastitog iskustva i prakse reći da broj OSI ovisnika nije odskakao od očekivanog“, kaže prof. dr. Slavko Sakoman, ugledni stručnjak za borbu protiv ovisnosti, danas u mirovini.

"Osobama s teškim invaliditetom je i teže doći do droge, a često su i slabijeg materijalnog statusa. Druga je priča s umirovljenim invalidima Domovinskog rata. Do njih su, zbog dobrih financijskih primanja, dileri znali naći put, ali svejedno je i njih bilo manje nego što smo očekivali“.
Ono što se da zaključiti iz izjava prof. dr. Slavka Sakomana je da postoji problem dolaska na liječenje OSI ovisnika jer svatko tko poznaje 'situaciju na terenu' zna da osoba s invaliditetom koje uživaju opojne droge ima priličan broj. Potvrđuje nam to i doajenka borbe protiv ovisništva Bernardica Juretić.

Bernardica Juretić: Jedna tužna priča

"Iako dobro znam da OSI ovisnika ima dosta, nesrazmjerno rijetko su se liječili u komunama zajednice Susret. Imali smo Bernardica Juretić: Liječenje OSI ovisnika u komuniBernardica Juretić: Liječenje OSI ovisnika u komunijednu djevojku u invalidskim kolicima u našoj zajednici na Čiovu. Njezino liječenje je prošlo uspješno, mada nismo imali prave uvjete. Morali su je nositi po stubama, a druge praktične situacije smo riješavali, u pozitivnom smislu, improvizirajući“, kaže Bernardica Juretić.

Nedostatak uvjeta i sustavne prakse u liječenju OSI ovisnika posebno je tužna priča. Mogli bismo govoriti o dvostrukoj diskriminiranosti jer OSI ovisnici često posežu za drogom kao rješenjem baš zbog svog invaliditeta, a onda kao ovisnici, baš zbog invaliditeta, ne mogu ostvariti pravo na adekvatno liječenje od ovisnosti.

Branimir Šutalo

Izvor: IN portal

Post je objavljen 18.02.2014. u 11:41 sati.