Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Dobra vijest: Europske zemlje krenule u borbu za prava osoba s invaliditetom

U svakoj zemlji gdje se reforme žele provesti naglasak je stavljen na činjenicu da su osobe s invaliditetom često diskriminirane i isključene iz društva, a život u nekoj sredini često je neprilagođen njihovim potrebama.

DPI (Disabled People International) europska je mreža nacionalnih skupština osoba s invaliditetom. Oni su ujedno i članovi Svjetske nevladine organizacije za osobe s invaliditetom, dok im je središnji ured smješten u Kanadi.
Riječ je o organizaciji koja broji više os 31 europske zemlje, točnije njihove Nacionalne skupštine. Upravo je ta organizacija na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca prošle godine, imala čast održati predavanje u Maastrichtu o diskriminaciji osoba s invaliditetom. Inače je njihova osnovna zadaća održavanje susreta i obrazovnih sastanaka za osobe s invaliditetom koje se na taj način želi okrenuti neovisnom življenju i razvoju. Jedan od projekata koji je dio organizacije je DISCIT, financiran od strane EU fondova, a s ciljem osiguranja jednakih prava za osobe s invaliditetom, točnije ostvarivanje jednakosti prava. Dio projekta su brojne europske zemlje poput Norveške, Srbije, Švicarske. Cilj je proizvesti i provesti nova znanja u zemljama članicama Europske unije kako bi se došlo do učinkovitijeg sudjelovanja osoba s invaliditetom u svakodnevnom društvu i gospodarstvu. Istražuju se svakodnevni društveni uvjeti za ostvarenje tog projekta, te se pokušava stvoriti mišljenje ljudi o jednakosti i jednakoj vrijednosti osoba s invaliditetom.
Posljednjih nekoliko godine i arapske su zemlje krenule u bitku za jednakost i prava osoba s invaliditetom. S tim u skladu SDI osniva novih šest regija na području arapskih zemalja koje poduzimaju sve mjere potrebne za ciljeva osoba s invaliditetom. Danas se taj odnos temelji na međusobnoj razmjeni iskustava između arapskih zemalja i organizacije SDI. Kako bi cilj bio postignut potrebno je ne samo uskladiti funkcioniranje regionalnih tijela organizacije i arapskih zemalja, nego i zajedničko lobiranje za ostvarenje prava i jednakosti osoba s invaliditetom.
U svakoj zemlji gdje se reforme žele provesti naglasak je stavljen na činjenicu da su osobe s invaliditetom često diskriminirane i isključene iz društva, a život u nekoj sredini često je neprilagođen njihovim potrebama. DPI smatra da će njihov uspjeh biti potpun tek onda kada se prava osoba s invaliditetom izejdnače s pravima svih ostalih građana.

Od 2000. godine do danas donesena je Konvencija za prava osoba s invaliditetom, razvijena su partnerstva s istraživačkim centrima širom svijeta (njihova je uloga omogućiti osobama s invaliditetom zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i zapošljavanje), te su se u projekt razmjene iskustava uključile brojne nevladine organizacije iz cijelog svijeta.

Jasna Ožanić

Izvor: IN portal

Post je objavljen 18.02.2014. u 10:49 sati.