Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Doviđenja u slijedećem ratu...

Čitam, jer je linkao jedan moj fb frend, komentar Mirjane Kasapović o Bosansko-hercegovačkim zbivanjima. I ostavlja mi mučni dojam.

Forum građana TKMislim da se u njenom pristupu vidi kako se liberali osjećaju nelagodno sukobljeni sa socijalnim dimenzijama prosvjeda. Raja je, presuđuje im liberalna profesorica izdaleka, opterećena »naslagama zaostaloga socijalističkog mentaliteta«. Zaključuje da su »medijsko-političke priče o čistoj socijalnoj pobuni besmislene.«. Čista možda i nije, ali što je uopće čisto u politici? U društvu? U povijesti? Ne u smislu "pošteno", nego u tome da nijedan društveni događaj nema samo jedan motiv, jednu dimenziju, jedno objašnjenje.

Lagodnije je svu pažnju posvetiti nacionalnim/etničkim dimenzijama. Zato ona ključno zbivanje vidi u Mostaru, a ne u Tuzli, gdje je ipak sve započelo i nastavlja se i gdje stvarno i Hrvati i Srbi sudjeluju.

Kad tražim naravučenije, ispada da je sve bitno rekla već na početku: »jedna strana u sukobu mora pobijediti na bojnom polju«. Totalno je ispljuvala ama baš sve u BiH: međunarodnu zajednicu, NVO-e, političare, prosvjednike. Ako sad pomisliš "ako nitko i ništa ne valja - što onda?" ispada da je tekst objektivno ratnohuškački: spremajmo se za slijedeći rat, da se konačno zna pobjednik!

Po logici povijesnih zbivanja, bojim se da je u pravu (što sam spomenuo u prvom svom komentaru zbivanja u BiH).

Post je objavljen 16.02.2014. u 19:37 sati.