Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-ostrna

Marketing

SVIM ZALJUBLJENIMA SRETNO VALENTINOVO

„Dan kada se vrapci žene ,14.veljače“



Običaj koji se polako gubi a bio je vrlo aktualan u obiteljima u našem kraju,pogotovo djeci.Na današnji dan roditelji su običavali u vrtu sagraditi nešto nalik ptičjem gnijezdu od stare trave i tankog pruća te ukrasili šarenim papirima.U gnijezdo su stavili razne slatkiše i rekli bi da je to ostalo od svadbe na kojoj su se vrapci ženili.Djeca su bila neizmjerno sretna jer je to bio još jedan povod u godini da dobiju darove.

To je samo još jedna izvedenica iz teorije o porijeklu praznika Valentinova,gdje se vjerovalo da se ptice počinju pariti 14.veljače.

Najpoznatija teorija o nastanku ovog praznika potječe iz Rima,od svećenika Valentina. Tadašnji car,naredio je svim vojnicima da se ne smiju ženiti ili zaručivati jer je držao da se vojnici neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti vojnicima obred vjenčanja. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. 14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija) svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14. veljače, na dan Valentinove smrti, a ime su mu dali u spomen na ovog sveca.

Ipak, najizglednije je da Valentinovo postoji u spomen na svećenika Valentina.

Post je objavljen 14.02.2014. u 17:27 sati.