Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apikultura

Marketing

Jela s medom - recepti # 1

Med je prirodno sladilo. On je blaži i okusom potpuno drugačiji od šećera. Već se stoljećima koristi u kuhinji; u prvoj poznatoj kuharici iz Staroga Rima med se koristi u svim vrstama recepata, kako u kiselima tako i u kolačima i desertima. Med izuzetno dobro ide uz mliječne proizvode kao što su jogurt i sir.
Med je namirnica koja se vrlo lako može koristiti - kombinirati s velikim brojem drugih namirnica što dokazuje njegovu raznovrsnost u kuhinji (marinada za meso, glazura za povrće i umak za voće itd.)


Aromatična marinirana pileća krila





Potrebni sastojci:

- 60 ml sezamovog ulja
- 60 ml bijelog vinskog octa
- 45 ml maslaca
- 45 ml meda
- 30 ml čili umaka
- 900 g pilećih krila

Priprema:


1. Dan prije pripremite sve sastojke za marinadu.

2. Pileća krila stavite u veliku posudu, prelijte ih marinadom, poklopite i odložite u hladnjak preko noći.

3. Marinirana pileća krila stavite na vruć roštilj i pecite 5 - 7 minuta, često ih okrećući i zalijevajući dok ne omekšaju.

4. Umjesto roštilja možete zagrijati i pećnicu na 190 stupnjeva i peći marinirana pileća krila 20 minuta, često ih okrećući i zalijevajući.

Vrijeme pripremanja: 12 sati
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Namijenjeno: za 4 osobe



Salatni preljev od senfa i meda

Ovaj preljev lako se i brzo priprema. Vrući senf se dobro slaže sa slatkim medom i oštrinom limuna te nastaje izvrstan preljev pogodan za mnoge salate.





Potrebni sastojci:

- 5 ml meda
- 5 ml senfa
- 30 ml limunovog soka
- prstohvat soli
- 60 ml suncokretovog ili maslinovog ulja

Priprema:

1. Smiješajte prva četiri sastojka.

2. Dodajte ulje i tucite sve zajedno.

3. Dobiveni preljev ulijte u staklenku i koristite po potrebi.


Žitarice s jogurtom i medom za doručak

Nema boljeg doručka od medom prelivenog punomasnog jogurta. Hranjiv je i izvrstan zato što slatkoća meda ublažava oštri okus jogurta. Dodajte krišku nasjeckane dinje ili nasjeckajte bananu za jutarnju porciju voća.




Potrebni sastojci:

- 150 ml gustog jogurta
- 30 - 50 ml meda
- 25 g grožđica
- 250 g žitarica
- 1 banana ili kriška dinje

Priprema:

Sve navedene sastojke stavite u jednu posudu i pomiješajte.

Vrijeme pripremanja: 5 minuta
Namijenjeno za: 3 osobe


Janjetina s medom


Pripremljeno s javorovim sirupom i začinskim biljkama, ovo je savršeno kao glavno jelo za nedjeljni ručak. Poslužite s mladim krumpirom i umakom od kopra.




Potrebni sastojci:

- nešto manje od 2 kg janjetine
- 30 ml meda
- 2 žlice ružmarina
- 1 žličica đumbira
- sol i papar
- 300 ml javorovog sirupa

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva.

2. Vatrostalnu posudu obložite folijom.

3. Pripremite janjetinu natrljavši je solju, paprom i đumbirom.

4. Stavite janjetinu u posudu te pospite s polovicom ružmarina.

5. Meso prelijte medom, a oko njega javorovim sirupom, zatim stavite u pećnicu.

6. Nakon 30 minuta snizite temperaturu na 200 stupnjeva.

7. Prelijevajte tijekom pečenja i po potrebi dodajte još javorovog sirupa.


Vrijeme pripremanja: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata
Namijenjeno: za 4 osobe




Post je objavljen 12.02.2014. u 18:27 sati.