Med je prirodno sladilo. On je blaži i okusom potpuno drugačiji od šećera. Već se stoljećima koristi u kuhinji; u prvoj poznatoj kuharici iz Staroga Rima med se koristi u svim vrstama recepata, kako u kiselima tako i u kolačima i desertima. Med izuzetno dobro ide uz mliječne proizvode kao što su jogurt i sir.
Med je namirnica koja se vrlo lako može koristiti - kombinirati s velikim brojem drugih namirnica što dokazuje njegovu raznovrsnost u kuhinji (marinada za meso, glazura za povrće i umak za voće itd.)
Aromatična marinirana pileća krila
Salatni preljev od senfa i meda
Ovaj preljev lako se i brzo priprema. Vrući senf se dobro slaže sa slatkim medom i oštrinom limuna te nastaje izvrstan preljev pogodan za mnoge salate.
Potrebni sastojci:
- 5 ml meda
- 5 ml senfa
- 30 ml limunovog soka
- prstohvat soli
- 60 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
Priprema:
1. Smiješajte prva četiri sastojka.
2. Dodajte ulje i tucite sve zajedno.
3. Dobiveni preljev ulijte u staklenku i koristite po potrebi.
Žitarice s jogurtom i medom za doručak
Nema boljeg doručka od medom prelivenog punomasnog jogurta. Hranjiv je i izvrstan zato što slatkoća meda ublažava oštri okus jogurta. Dodajte krišku nasjeckane dinje ili nasjeckajte bananu za jutarnju porciju voća.
Potrebni sastojci:
- 150 ml gustog jogurta
- 30 - 50 ml meda
- 25 g grožđica
- 250 g žitarica
- 1 banana ili kriška dinje
Priprema:
Sve navedene sastojke stavite u jednu posudu i pomiješajte.
Vrijeme pripremanja: 5 minuta
Namijenjeno za: 3 osobe
Janjetina s medom
Pripremljeno s javorovim sirupom i začinskim biljkama, ovo je savršeno kao glavno jelo za nedjeljni ručak. Poslužite s mladim krumpirom i umakom od kopra.
Potrebni sastojci:
- nešto manje od 2 kg janjetine
- 30 ml meda
- 2 žlice ružmarina
- 1 žličica đumbira
- sol i papar
- 300 ml javorovog sirupa
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva.
2. Vatrostalnu posudu obložite folijom.
3. Pripremite janjetinu natrljavši je solju, paprom i đumbirom.
4. Stavite janjetinu u posudu te pospite s polovicom ružmarina.
5. Meso prelijte medom, a oko njega javorovim sirupom, zatim stavite u pećnicu.
6. Nakon 30 minuta snizite temperaturu na 200 stupnjeva.
7. Prelijevajte tijekom pečenja i po potrebi dodajte još javorovog sirupa.
Vrijeme pripremanja: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata
Namijenjeno: za 4 osobe
Post je objavljen 12.02.2014. u 18:27 sati.