Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nadzor policije od strane građana?

Nedavno je u medijima osvanula vijest da kako je predložena izmjena Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, što bi trebalo građanima omogućiti veći nadzor nad radom policije, odnosno nekih njenih ovlasti.

Zakonske izmjene: Građani će nadzirati rad policije

Konkretno, spominje se nadzor od strane građana i građanskih udruga nad radnjama prikrivenih mjera praćenja i ispisa poziva. Međutim, ne spominje se ništa u vezi svakodnevnog nadzora rada policije prilikom njihovog obavljanja svakodnevnih dužnosti (počevši već od trivijalnih stvari kao što su legitimiranja ili zaustavljanja u prometu, pa nadalje...) - konkretno, o snimanju policije i policijskog postupanja od strane samih građana.

Naime, poznato je da policija često snima građane; počevši od korištenja snimaka sa raznih nadzornih kamera, pa do toga da policijski kamermani snimaju razna javna okupljanja i slične događaje, kako bi se eventualno utvrdilo je li tko, tko, i kako prekršio neki zakon. No kada građani pokušaju snimati policiju iz istih razloga, ponekad se javljaju problemi sa pojedinim policijskim službenicima.

Naime, iako niti u jednom domaćem zakonu ne piše da je zabranjeno snimanje policijskih službenika prilikom obavljanja dužnosti (a isto vrijedi i u većini normalnih slobodnih država), kao i to da snimanje na javnim mjestima općenito nije zabranjeno, svejedno postoje policijski službenici koji su prilično "alergični" na snimanje i osobe koje ih snimaju, pa pokušavaju na razne načine dotičnima zabranjivati snimanje.

Uglavnom takvi pokušaji zabrane često se pokušavaju opravdati time da je to "zabranjeno zakonom", da je to "kazneno djelo" (zabranjeno je samo snimanje u privatnim prostorijama), "ometanje službenih osoba u radu" (o čemu nema govora ako snimatelj snima sa pristojne udaljenosti i fizički ne ometa službene radnje) i slične nebuloze... Nerjetko se čak služe i metodama zastrašivanja, prijeteći privođenjem, oduzimanjem opreme... Štoviše, neki u pokušaju diskreditiranja snimatelja i njihovih prava da snimaju, čak tvrde i to da oni koji snimaju policiju na taj način dotične "provociraju".

Često se zanemaruje da fotografija ili video snimka može biti jedini objektivni i ključni dokaz za rasvjetljavanje neke situacije. Štoviše, bilo je slučajeva gdje se samo zahvaljujući snimkama pokazalo tko je bio pravi krivac u situacijama kada je došlo do upotrebe sile, te da li je i koliko je ta sila bila (ne)opravdana; pogotovo kada se izjave svjedoka, policije i okrivljenih ne podudaraju (tzv. "Rashomon efekt" - zna se ishod događaja, ali se ne zna kada, kako i zašto se dogodilo, jer svatko priča svoju verziju događaja.)

Kao primjer važnosti snimanja policije od strane građana, pogotovo u situacijama kada je više nego očigledno da policajci zloupotrebljavaju ovlasti i krše zakone, dovoljno govori jedan video iz Amerike, u kojoj su takvi slučajevi vrlo česta pojava:Iako su ekstremni slučajevi zloupotrebljavanja policijskih ovlasti i policijske brutalnosti kod nas rijetki (ali ih ima), evo samo nekoliko primjera iz Hrvatske i susjednih zemalja, pronađenih na YouTube-u, koji prikazuju kako su pojedini policijski službenici reagirali kada su vidjeli da ih netko snima:

** Jedna policijska službenica koja je legitimirala skupinu građana (vjerojatno na nekom javnom okupljanju), a što je jedan od legitimiranih snimao, pokušala je ovome zabraniti snimanje. Čak je spominjala i oduzimanje aparata.
Legitimiranje na Hrvatski nacin

** Jedan čovjek je snimao kako dva policajca legitimiraju uličnu muzičarku. Jednom policajcu se to nije svidjelo, pa je pokušao spriječiti snimanje.
Policija legitimira saksofonisticu i želi meni onemogućiti snimanje

** Policajcima koji su po dojavi došli pred kuću jednog čovjeka (inače branitelja i aktivista), isto je jako smetala kamera, a što je bio povod za primjenu sile.
Ponovna Brutalna represija na Branitelja Sinišu Krčmareka

(duža verzija, 30min)

** U susjednoj Bosni, policija je ušla u kuću jednog čovjeka bez ikakvog sudskog naloga ili navođenja razloga dolaska. Prilikom legitimiranja, dotični je jedan dio interakcije s policijom snimio mobitelom, na što su policajci tvrdili kako je snimanje "protuzakonito" i kako je to "ometanje službenih osoba". Kasnije je ovaj zbog snimanja i uhićen.
Policijska brutalnost, upad u stan bez sudskog naloga, nezakonito lišavanje slobode, Prijedor, Bosna

Bilo je i drugih slučajeva o kojima su javljali mediji, gdje su policajci loše reagirali na pojavu snimatelja, ali koji nažalost nisu snimljeni kamerama, pa ne postoji video zapis...:

** Policajci su jednom pilikom presreli ženu koja je mobitelom snimala kako policajci uklanjaju neki transparent, tražili da ova izbriše snimke. Kasnije se ustanovilo da je žena zapravo novinarka.
Slobodna zemlja bahate policije

** Jednom novinaru su policajci prijetili privođenjem zbog fotografiranja mjesta prometne nesreće; zanimljivo da su "problem" bili samo novinari, a ne i okolni ljudi koji su sve snimali mobitelima.
Novinar VL-a: Bolje me tretirala Saddamova od policije u Zagrebu

S druge strane, svakako da ima policijskih službenika koji uopće ni ne obraćaju pažnju na to da li ih netko snima ili ne, dok su na dužnosti. No u takvim situacijama najčešće ni nemaju razlog (u vidu nezakonitog postupanja ili nečeg drugog) zbog kojeg bi im smetale kamere.

Inače, svaku situaciju u kojima građani smatraju da su policijski službenici prilikom svojeg djelovanja prekršili zakon, ugozili njihova zakonska ili ljudska prava, zloupotrijebilli službene ovlasti ili slično, mogu dojaviti unutarnjoj kontroli MUP-a.

UNUTARNJA KONTROLA MUP-a RH
Kako se žaliti na rad službenika?


Post je objavljen 11.02.2014. u 00:01 sati.