Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dojenjeito

Marketing

ODNOSI NAKON (PRIRODNOG) PORODA



Postoji jedna tema, VEELIKA TABU tema, o kojoj nisam naišla da išta ili barem previše piše, a donosi novi šok i strah nakon što „preživiš“ oporavak od poroda. Ja sam djelomično bila pripremljena na taj šok jer sam pričala sa prijateljicom o tome jer je taj problem imala i ona, no da nisam imala nju vjerojatno još i sad (5 mjeseci nakon poroda) ne bih imala odnose sa svojim suprugom. Ta tabu tema je – spolni odnosi nakon prirodnog poroda.
Da se razumijemo, ja nisam baš najslobodoumnija osoba na svijetu, i iskreno, malo mi je neugodno pisati o mom spolnom životu no na ovu temu sam se odlučila kako bih uplašenim rodiljama pomogla da barem malo ublažim šok na koji sam ja „naletjela“ a o tome stvaaarno nigdje nisam pročitala ništa.


UVOD

Prošao je porod, o kojem ti kažu i prešute dosta toga oni koji su to prošli, no na kraju krajeva jednostavno niti ne možeš opisati koliko to boli, subjektivno niti objektivno, osim što možeš reći da stvaaarno boli. Također, kažu da tu bol zaboraviš ubrzo nakon poroda. Ja sam bila prva koja je nakon poroda rekla, „mogu si oni lagat nekom drugom da zaboraviš, ja to neću zaboravit nikad“, ali sada (nakon 4-5 mjeseci) stvarno počinje blijediti koliko je to bolno bilo. E sad, da li je to majka priroda tako zamislila, ili je toliko traumatično da potisneš duboko duboko, hehe, ne znam, ali stvarno zaboravljaš pomalo.
Kažu da epiziotomiju (zloglasno rezanje) ne osjetiš uslijed sveg ostalog što se događa i mislim da je to zaista individualno. Ja sam čula kada su rekli da će me morat sad zarezat i osjetila sam da režu ali ne sjećam se da je taj osjet bila bol ili da peče, jednostavno sam osjetila i nije mi to apsolutno nešto traumatično bilo. Štoviše, mislim da sam više osjetila šivanje (usprkos injekciji) nego to.
Kada prođu ti „divni“ trenuci oporavka od rezanja, šivanja itd., što je u mom slučaju značilo da sam nakon 3 tjedna prvi puta sjela normalno na stolicu, i da više nisam osjetila zatezanje konaca nakon cca 4-5 tjedana dođe red i na malo užitka u bračnom životu.


AAA, BOLI!

Naslov zvuči ohrabrujuće jel`da? Ali je tako.
Kao što sam spomenula u uvodu nakon oporavka od poroda dođe vrijeme da se prisjetite užitaka bračnog života. Mi smo pokušali prvi puta nakon 2 mjeseca od poroda.
I onda šok.Mi smo pokušali….pokušavam pronaći prikladnu riječ da ispadnem što čednija i pristojnija iako mislim da riječ SEKS nije prljava riječ pa se onda jednostavno neću ustručavati…….dakle, mi smo pokušali stupiti u seksualni odnos prvi puta nakon poroda nakon cca 2 mjeseca, i na tome je i ostalo, na pokušaju. Zašto? Možda je to ostalima općepoznato, ali moram reći da iako sam načula o tome, ništa me nije moglo pripremiti na to. Seks nakon prirodnog poroda boli. Boli me šav (koji je uredno zarastao prije dosta vremena), a ako to i zanemarim, boli penetracija i jednostavno ju ne mogu zanemariti. Osjećaj? Kao da će mi ponovno popucati svi šavovi, unutarnji i vanjski, postojeći i umišljeni. Kao da sam puna rana iznutra koje nisu zarasle (iako je teta ginekologica rekla da je sve ok i da je sve zaraslo odlično, i iako mi je rekla da mogu eventualno vanjski šav mazati sa nevenovom masti da malo omekša što sam i radila redovito barem 2 tjedna). Da, nije baš ohrabrujuće! A napominjem, znala sam da će boljeti i prijateljica mi je rekla da jedan jedini način na koji se to rješava je: svaki put malo više pokušaja i upornosti.
Nakon prvog pokušaja 2 tjedna stanke dok se psihički pripremim na ponovni pokušaj.
Ovaj sam put odlučila da ću pregristi bol i da idemo do kraja. Tko bi rekao da ću se osjećati veća djevica nego prije prvog prvog spolnog odnosa u životu.
I pokušaj 2 završava napretkom, jer ovaj put barem znam da mi neće biti ništa, ali bol je još uvijek poprilična i ostaje na tome- pokušaju broj 2.
Za dva dana pokušavamo ponovno, polako, laganini i uspijemo. Poticaj- kada penetracija uspije do kraja, na konju ste J ….sad ovo zvuči perverzno J, ali u principu možete nastaviti sa užitkom do kraja ovaj put – ajmo tako reći.
No, nakon par dana, krećemo iznova. Ja uvjerena kako je to sad to i vraćamo se na staro. Više neće boljeti. E pa nije baš tako. Par odnosa nakon tog prvog i dalje boli, svaki put malko manje, stoga, vježbom do savršenstva kako bi se reklo.

ZAKLJUČAK

Ovo je tema koja nije baš obrađivana, ako i je, ja nisam na nju naletjela nigdje, a ženama koje nakon svih bolova, neprospavanih noći i svega što prati mlade mame, mogu značiti još jednu traumu i novi strah. U početnim rečenicama sam napomenula da nisam baš sklona pisanju o seksu, spolnim odnosima ili kako god to hoćete nazvati, pristojno ili manje pristojno ali mislim da je tema o kojoj treba pisati i olakšati ženama- majkama- kraljicama da prebrode što brže i lakše i ovaj izazov. Stoga, za sve one „neznalice“ kao što sam bila ja, nadam se da sam pomogla barem malo, jer ako sam ovim tekstom pomogla barem jednoj ženi ja zadovoljna. Toliko od mene po ovoj temi! I sretno! J


Post je objavljen 09.02.2014. u 23:00 sati.