Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oska

Marketing

UCENICI OSNOVNE SKOLE DUBRAVICA- VITEZ NA VLASICU 07.02.2014.


U POSJETU KOD P.D. PAKLARSKE STIJENE.

U posjet prelijepoj planini Vlasic dosli su ucenici V-razreda Osnovne skole -Dubravica kod Viteza.
Mada je zima i hladno vrijeme sa malo snijega ucenici su bili odusevljeni onim sto su vidjeli,a boravak u planinarskome domu na Galici ostat ce im u nezaboravnoj uspomeni,jer su ih vrijedni domacini docekali sa sendvicima,sokovima i raznoraznim slatkisima,a odrzali su im i predavanje o planini Vlasic.
A razrednik i nastavnik u ovome odjeljenju V-razreda je Davor Valjan-Dado,nas Paklarcanin.

HVALA DOMACINU NA LIJEPOM DOCEKU (SENDVICIMA,SOKOKOVIMA ,GRICKALICAMA)A POSEBNO NA LIJEPOM PREDAVANJU O OVOJ PLANINI.


A donji tekst koji je napisala Sanda Solomun poklanjam svim ucenicima Lasvanske doline jer on govori o ljepoti Vlasica.
Tekst je toliko lijep i poucan da bi se mogao komotno staviti u svaku knjigu za Osnovnu skolu.

Često poželim veliku prikolicu, na koju bi Vlašić i cijelu župu Ovčarevo smjestila na nju... i odvezla ravno preko granice ...tamo na zapad ...naći zemlju sličnu našoj, sličnu po ljepoti prirode ne po nečem drugom...Poželim ovaj dio Lašvanske doline „ugurati“ negdje između Alpa, tamo gdje bi se Alpe ponosile Vlašićem i cijelom župom Ovčarevo.
Ali ipak ne bih imala srca da otmem nebu ovaj komadić raja što je ispod njega. I kada pogledam u vis, vidim bijele gromade oblaka koje plove plavetnilom neba, a blagi povjetarac donese miris pokošenog sijena ili miris pojate i obližnjeg tora. Shvatim da su naše najčađavije seoske pušnice prava riznica blaga neuporediva sa svim bogatstvom svijeta. Jer, nigdje nema većeg spokoja i odmornijeg odmora nego pogledom zagrliti razdaljinu između Galice i Kajabaše. Nema nigdje takav spektar ljudskih karaktera, fenomenalnih individua, društvenih veza i međuljudskih odnosa kao kod nas. Sva filozofija života ovdje se ogleda u tome da „Svoje ne damo tuđe nečemo“. Jer rat smo preživjeli a sada trebamo i mir.
Sanda Solomun.
Zahvaljujemo se Sandi na prelijepome tekstu.






Fotke;Marko Bokulic-Boto
Uredio;J.O.Oska

Post je objavljen 09.02.2014. u 14:07 sati.