Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opstanak

Marketing

Dvije milijarde "naseljivih planeta" u našoj galaksiji

Image and video hosting by TinyPic
Šanse da smo sami u svemiru su skoro nikakve, a novo istraživanje pokazuje da je slično i u našoj galaksiji - širom Mliječnog puta nalazi se najmanje dvije milijarde planeta nalik Zemlji, slične veličine, sa vodom u tekućem stanju na površini, koje orbitiraju oko svojih zvjezda u takozvanoj "zoni Zlatokose" u kojoj nije ni previše toplo ni previše hladno za život.
Tim astronoma koji je tokom četiri godine obrađivao veliku količinu podataka iz Nasinog teleskopa Kepler izvijestio je da bi najbliža naseljiva planeta mogla da bude udaljena "samo" 12 svetlosnih godina od nas.

Novo istraživanje objavljeno je prije mjesec dana i glavni zaključak tima koji je predvodio profesor Erik Petigura sa Berklija, je da su planete na kojima je moguć život kakav poznajemo mnogo češće (i bliže) nego što mislimo.

Procenjuje se da samo u našoj galaksiji oko svake pete zvjezde nalik našem Suncu orbitira jedna stjenovita planeta u "naseljivoj zoni", što znači da od svojih zvjezda dobijaju sličnu količinu svjetlosti i topline kao Zemlja od Sunca.

U našoj galaksiji postoji oko 100 milijardi zvjezda, a čak 10 milijardi po karakteristikama (starosti, veličini, boji) podsjeća na Sunce.

Petigurin tim je u moru podataka koje je prikupio teleskop Kepler tražio planete koje su do dva puta većeg promjera od Zermljinog i koje orbitiraju dovoljno daleko od svoje zvjezde da voda na njima ne ispari, ali ne toliko daleko da pređe u čvrsto stanje. Obrađeno je 150.000 zvjezda, a pronađeno je 3.000 "kandidata" među planetama.

"Ovo je prva procjena učestalosti planeta nalik Zemlji koje orbitiraju oko zvjezda sličnih Suncu. Podatak da bi svaka peta zvjezda tog tipa mogla imati oko sebe bar jednu takvu planetu je nevjerovatno važan, a sigurno daleko premašuje očekivanja i najopreznijih astronoma", rekao je Subhandžoj Mohanti, astrofizičar sa londonskog Imperijalnog koledža.

On je naveo da njihove analize znatno uvećavaju šanse da tamo negde postoji život.

"Prethodne analize podataka su pokazale da crveni patuljci, najčešća vrsta zvjezda u galaksiji, vrlo često imaju oko sebe u naseljivoj zoni planete slične Zemlji, a novo istraživanje pokazuje da je isto i sa zvjezdama koje su mnogo sličnije našem Suncu. Ovo je dodatni podstrek daljim misijama u kojima će se istraživati atmosfere tih planeta, koje će nam pokazati da li su one zaista naseljive, ali i da li u njihovim atmosferama postoje neki biološki tragovi postojećeg života", rekao je Mohanti.

Istovremeno, NASA je objavila dobru vjest da Kepler zbog problema sa žiroskopom, koji su onemogućavali pravilno usmjeravanje i fokusiranje, neće završiti svoju misiju posle samo četiri godine u svemiru.

"Naši naučnici i inžinjeri su uspjeli naći rješenje i vjerujemo da ćemo povratiti veliki dio funkcionalnosti Keplera, za koji smo skoro pomislili da smo ga potpuno izgubili. Jako smo uzbuđeni", rekao je Bil Čaplin sa Univerziteta u Birmingemu.

Ako sve bude išlo po planu, nova misija pod imenom "K2" će tragati za planetama oko zvjezda manjih od našeg Sunca.


Post je objavljen 04.02.2014. u 17:15 sati.