Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Vjernici protiv Katehizma: je li papa Frane "pustio duha iz boce"?


Donosim bitne dijelove opsežnog teksta objavljenog u njemačkom tjedniku Spiegel, koji je glavna tema i na naslovnici. Djelomice su doslovno prevedene neke rečenice, a dijelomice je skraćeno i prepričano. Služio sam se engleskom verzijom teksta, The Pope's Sex Problem: Catholic Survey Reveals Frustrated Flock


Kontracepcija nije grijeh, homoseksuacima bi trebalo biti dozvoljeno da se vjenčaju... mirno su izjavljivali 16-godišnji njemački katolički mladići i djevojke, u okviru provođenja ankete, koja nema presedana u 2000 godina Crkve. Prikupljeni odgovori iz cijelog svijeta bit će analizirani, te diskutirani na izvanrednoj biskupskoj sinodi koju je papa sazvao za listopad.

Wir sind Kirche demonstracijeSpiegel je došao do uvida u rezultate ankete u svih 27 dijeceza u Njemačkoj. Rezultat je razoran za čuvare čiste doktrine, kojima su prethodni pape Ivan Pavao II i Benedikt XVI pružali punu podršku. Čak i u konzervativnoj Bavarskoj, 86% katolika ne vjeruje da je grijeh koristiti pilulu ili kondome.

Pred papom je izazov: krenuti u dublje reforme, ili ostati kod privlačne, ali prazne retorike i gesti? Papa još nije pokazao da može preuzeti kontorlu nad mašinerijom svoje administracije, a ne postati pijun elita gladnih moći koje ga okružuju. Konzervativci iz rimske kurije, smatra Spiegel, često izražavaju duh koji više odgovara Srednjem vijeku nego Evanđelju.

Nije bilo zamišljeno, bar ne jasno, da se obične vjernike stvarno pita o spornim pitanjima. To je trebalo ostati u užim krugovima biskupa, teologa i onih laika, koji uživaju povjerenje biskupa. Međutim su engleski biskupi objavili kompletni upitnik na Internetu (kao i biskupi Belgije, Južne Afrike idr.), nakon čega su ga mnogi liberalniji župnici i obični vjernici u Njemačkoj preuzeli inicijativu i nametnuli se.

[Tako je nešto potpuno nemoguće u Hrvatskoj, gdje među biskupima i obićnim svećenstvom ogromnu prevagu imaju ne samo rigidni konzervativci, koji ideju da bi obični vjernici imali pravo nešto reći smatraju suludom, nego i pristaše blasfemičnog ustaškog ekstremnog nacionalizma. Hrvatska biskupska konferencija je nedavno pokazala, poslavši na obilježavanje Dana sjećanja na holokast nižeg činovnika, prezir prema žrtvama, a možda i uvjerenje da je pobiti nevjernike opravdano.]

Nasuprot inzistiranja na grijehu, zabrani i kazni, vjernici su u prvi plan stavljali samilost, poštovanje, ljubav, otvorenost i popustljivost. Savez njemačke katoličke mladeži (BDKJ) napravio je pojednostavljenu verziju upitnika, koji je online ispunilo oko 10.000 ljudi. Devedeset posto mladih katolika smatraju predbračni seks i kontracepciju normalnim u svojim intimnim odnosima. Rijetko zbog toga osjećaju krivicu.

Wir sind Kirche karikaturaAli ni kod starijih nije bitno drugačije. Gotovo svi ignoriraju zabranu kontracepcije, a kao razlog često navode odgovornost prema partneru. Velika većina smatra normalnim da par neko vrijeme stanuje zajedno prije vjenčanja. Većina je iritirana zabranom razvoda braka, kad on očito ne funkcionira, i nepriznavanje novih veza, čak i nakon niza godina. Mnogi ne razumiju nepomirljiv stav prema homoseksualnosti. Mnogi su katolici izrazili i uvjerenje da treba odbaciti obavezni celibat, iako to nije bilo ni spomenuto u upitniku.

BDKJ, Pokret "Mi smo Crkva", Katolički savez za obitelj i druge laičke organizacije izražavaju bojazan da će biskupski odbori u svojim izvještajima Rimu, pod izlikom sažimanja, falsificirati ono što su vjernici govorili.

Nastupi novog pape bili su u duhu empatije i "radosne vijesti", što su pozdravili vjernici i bili fascinirani mediji širom svijeta. Ali Vatikan i dalje energično brani doktrinu. Neki su pristup pape Frane označili kao "Papastrojka", uspoređujući ga s Mihailom Gorbačovom prije 30 godina. Ali Frane još nije poduzeo nijednu stvarnu promjenu pravila koja je proglasio Ivan Pavao II u Katekizmu prije 20 godina, koji beskompromisno kao teške grijehe osuđuje blud, homoseksualnost, masturbaciju, razvod braka.

On je najavio da će prefekta Kongregacije za nauk vjere (nekada "Sveta inkvizicija"), G. L. Müllera, izrazitog konzervativca kojeg je imenovao Benedikt XVI (koji je i sam bio na tom položaju u vrijeme Ivana Pavla II), imenovati za kardinala. Frane i Müller možda igraju ulogu dobrog i opakog policajca iz američkih policijskih serija.

S druge strane, Frane je, kao protutežu Kuriji, imenovao osobni savjet od osam kardinala (nazvanih "G8"), kojem je na čelu životopisni nadbiskup iz Hondurasa, Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, koji izražava antipatiju prema Müllerovoj rigidnosti.

Zasad, Frane drži sve opcije otvorenima. Izražava veliko poštovanje za svog prethodnika, koji je i dalje zvijezda tradicionalista u Crkvi. Njegovo ponašanje je izrazito nekonvencionalno i jako iritira tradicionaliste, ali zasad je to samo image. A ipak je možda već oslobodio duha iz boce, kojeg neće biti moguće vratiti.



Post je objavljen 04.02.2014. u 06:05 sati.