Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuce

Marketing

Grčić: Složili smo se oko poreza na nekretnine

Ponude za poziv „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" prikupljat će se do 10.ožujka ove godine, a treba napomenuti da je od ukupnih sredstava za taj projekt u iznosu od devet milijuna eura ili 70,7 milijuna kuna čak 60 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Desetak milijuna kuna bio je doprinos iz hrvatskog proračuna, no treba dodati kako se iznosi besprovratnih sredstava kreću od 1,5 do maksimalno 7,6 milijuna kuna.
-Poziv je namijenjen visokim učilištima i javnim istraživačkim organizacijama koje se s više od 50 posto financiraju iz državnog proračuna. Cilj je da u suradnji s privatnim poduzećima, partnerima na projektu, pomognu razvoju hrvatskog gospodarstva temeljenog na znanju kroz poticanje istraživanja i inovacija.
Dakle, treba usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući projekte istraživanja, razvoja i inovacija u suradnji s partnerima iz gospodarskog sektora – kazao je o najnovijem pozivu ministar Željko Jovanović.
Dodao je kako zemlje koje su ulagale u znanost imaju i veći rast BDP-a, a ovi projekti bi upravo trebali pomoći rastu BDP-a, otvaranju novih radnih mjesta i boljem životu u Hrvatskoj.
- Kada govorimo u svjetlu deficita i ušteda u državnom proračunu, ova Vlada stavlja ogroman naglasak na Europske fondove. Sve što možemo financirati iz EU fondova ići će na taj način – najavio je ministar Grčić, ističući kako je samo ove godine osigurano šest milijardi kuna europskih sredstava za investicije. Najviše nas veseli, dodao je, i stvara najveću obvezu, što Hrvatskoj iz strukturnih fondova EU do 2020.godine na raspolaganju stoji 8,3 milijarde eura.
- Razgovarali smo o tome vrlo ozbiljno, svi partneri u Vladi. To je koncept oko kojega smo se načelno složili. Ipak, 2016. godina još je daleko i sve izmjene ovih trenutačno dogovorenih varijanti su moguće – odgovorio je ministar Grčić na novinarski upit kako su u HNS-u reagirali na najave ministra Slavka Linića o uvođenju poreza na nekretnine 2016.godine, a što odlučno odbija HNS i njegova čelnica Vesna Pusić.
Grčić je rekao kako će s onim što je dogovoreno ići pred Europsku komisiju kao s ponudom mjera koje bi već u prvoj godini trebale srezati deficit za 7,7 milijardi kuna. Odbacio je špekulacije prema kojima Europska komisija neće pristati da jedna od mjera bude povlačenje novca iz drugoga mirovinskog stupa.
„Dopustite da o tome razgovaramo s Europskom komisijom, pa ćemo znati kakva je situacija", odgovorio je Grčić nekretnine Rijeka

Post je objavljen 03.02.2014. u 15:41 sati.