Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Mladić iz Podvinja ostavio sve i otišao u kartuzijance, najstroži red Katoličke crkve

Od svoje obitelji, rodbine, prijatelja i župljana oprostio se Zvonimir Ivaniš (32), mladić iz Podvinja, koji se nakon dužeg promišljanja odazvao Božjem pozivu, odlučio umrijeti sebi i ovom svijetu, te poći za Kristom kao redovnik najstrožeg monaškog reda Katoličke crkve – Kartuziju.
Dirljiv je bio ispraćaj ispred župne crkve u Podvinju uz pokoju suzu Zvonkovih najbližih. U njegov novi dom u samostan Pleterje u Sloveniji uz dvojicu prijatelja, otpratili su ga njegov župnik o. Ante Šiško i duhovnik vlč. Marin Knežević.

Ondje je Zvonimira dočekao i u samostanske hodnike uveo prior samostana, Mađar Francisco. Intenzivna molitva, rad, tišina, pustinjaštvo, siromaštvo, radikalna jednostavnost - samo su neke od odlika kartuzije - najstrožeg reda u kojemu će Zvonimir prvih sedam godina provesti u formaciji i novicijatu, potom i položiti prve zavjete kao časni brat (ne monah svećenik), i kao takav ostati i doživotno, bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Jedina mogućnost mu je susret s roditeljima jednom godišnje na jedan dan i to samo ako on to osobno želi.

„Imao sam stalni posao, mogao sam lijepo živjeti. No, kada sam odlučio ići u kartuziju dao sam otkaz i uglavnom su se čudili svi, osim nekoliko mojih prijatelja uzornijih vjernika. Ja sam ipak sretan. Znam da me Bog voli. Bog svakoga od nas voli. Kad bismo mi znali koliko nas Bog voli plakali bismo od sreće“, jedna je od posljednjih Zvonimirovih izjava u „svijetu“ u kojemu ga više nećemo vidjeti. Pozvao je i sve vjernike neka mole za njega i obećao da će i on za sve nas moliti u svom monaškom životu.

Prema dostupnim nam informacijama, Zvonimir je prvi Hrvat koji u novije vrijeme ulazi u kartuzijanski red koji je osnovao sveti Bruno 1084. godine. Danas na svijetu živi približno 400 kartuzijanaca i kartuzijankâ u 23 samostana, od kojih je 6 ženskih.

Post je objavljen 03.02.2014. u 11:12 sati.