Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

01. 02. 2103. DAN ZAŠTITE MOČVARA - URBANIZAM, POLJOPRIVREDA I MOČVARE I DOČEK DANA MOČVARA UZ MUZIKU

Močvare su jedan od najosjetljivijih ekoloških sustava na planeti Zemlji. Često su isušivane radi izgradnje naselja i cesta, a nažalost su i u jeziku negativizirane pa se tako pojam: "Kada će se isušiti ta močvara" uvriježio koristiti za očistiti nešto negativno ili "mutno" iz primjerice nekog segmenta društvenog života.

Močvare su prirodno mutne i muljevite i to je njihova sastavnica i osnovna gradbena struktura, te se ne bi trebale na ovakav način u jeziku negativizirati, tj. koristiti u sličnim jezičnim figurama, već senzibilizirati za njih kao osobito ugrožen prirodni habitat.


Primjer suživota močvara i ljudi, posebno gradova, kao naselja najveće napučenosti, uspješno je ostvaren u gradu Neubrandenburgu u Njemačkoj gdje možemo pronaći očuvano močvarno stanište u najvećem gradskom parku.
Uz šetnica prema jezeru Tollenesesee također su očuvani zamočvareni predjeli između vodenih kanala i naselja.

Cijela njemačka pokrajina Mecklenburg Zapadno Pomorje je odličan primjer suživota jezera i gradova te drugih ljudskih naselja kojih u ovoj pokrajini se nalazi preko 2028 s ukupnom površinom od 738 km˛.

opis slike



Foto: naselje uz Tollensesee, Neubrandenburg, Njemačka
Foto izradila: Marina B.

Jedna od teza potencijala za očuvanja močvara i močvarnog tla u poljoprivredi primijenila se i sklopu prijedloga učilšnog vrta permakulture i ekološkog uzgoja u projektu provedenom u sklopu Grundtvig aktivnosti, o čemu možete više čitati na:

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.php

U Zagrebu se Dan zaštite močvara ove godine dočekuje uz muziku i besplatan upad u Klubu "Močvara".

opis slike





Za "Vilenice" napisala Marina B.




U članku su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba
In the article are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.




Post je objavljen 31.01.2014. u 16:15 sati.