Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenad-story

Marketing

Seks

(IZVOR: SretneVeze.com)

Saša, 31 godina

PITANJE:
Pozdrav! Vidim da ste zamolili kratka pitanja, pa ću odmah krenuti u srž problema. U braku sam sa suprugom oko 6 godina, i imamo dvoje djece. Ta djeca su naše najveća sreća i zadovoljstvo.
Međutim, isto tako su ta djeca i izvor naših problema. Sada više nisu toliko mali, posebno ovaj stariji koji ima 5,5 godina. Živimo u malom stanu i cijelo vrijeme smo zajedno s djecom. Problem nastaje kada bi supruga i ja htjeli voditi ljubav, jer su djeca cijelo vrijeme kraj nas i jednostavno nemamo prilike biti malo sami. Što je još gore, djeca su dugo budna, često čak i do 23 sata. Supruga i ja se rano dižemo i navečer smo jako umorni, i u trenutku kad napokon djeca zaspu osjećamo se tako umorni i neraspoloženi (posebno supruga, kaže da je umorna) da nemamo volje za seksom.
U posljednjih godinu ili dvije naši su se seksualni odnosi jako prorijedili, tako da u zadnje vrijeme vodimo ljubav možda jednom ili najviše dva puta mjesečno. Prošli mjesec se prvi puta dogodilo da uopće nismo spavali ni jednom. Da li je to normalno, da se s tim pomirim ili treba nešto poduzeti? Hvala vam na odgovoru!


ODGOVOR:
Poštovani, mislim da ovdje nema doista nikakve sumnje: vi morate što prije, bez odgađanja, riješiti taj problem!
Ne događa se rijetko da parovi tijekom godina jednostavno, zbog ovih ili onih razloga (a jedan od najčešćih razloga su upravo djeca) prorijede ritam vođenja ljubavi, a na žalost ponekad i potpuno "odustanu" od daljnjih pokušaja. I isto tako, nije rijetko da se to stanje tolerira kao nešto normalno, kao posljedica braka i životna činjenica protiv koje se ne isplati boriti.
No to je potpuno pogrešno poimanje realnosti, i na žalost upravo je poremećaj u bračnoj postelji vrlo čest razlog nesuglasica, pa čak i raspada brakova.
Ne kaže se uzalud da je čovjek jedino biće koje stupa u seksualne odnose ne samo radi produžetka vrste, nego i zbog zadovoljstva. Ali ne samo zbog zadovoljstva: <strong>seks možda nije središnji i jedini važan, ali je svakako neophodan dio svake emocionalne veze između dvoje ljudi.
Vodeći ljubav, stapamo se i spajamo sa svojim partnerom; uživamo u njegovom društvu, u njegovom postojanju, stvaramo nove veze i učvršćujemo postojeće s voljenom osobom. Stječemo povjerenje u osobu s kojom dijelimo život, pa čak razvijamo i zdravu ovisnost o toj osobi.
Gubitak seksualnih odnosa polako ali sigurno kida te veze i pretvara nas polako iz voljene osobe u naviku, zatim u "cimera", osobu s kojom samo dijelimo životni prostor, a s vremenom u hladno i aseksualno biće prema kojem više ne osjećamo nikakvu privlačnost i naboj. Nerijetko upravo te emocije, i onu vatrenu privlačnost, jedan ili oba partnera potraže negdje izvan braka, što na kraju dovodi do raspada braka.
Nije mi bila namjera uplašiti vas ovim opisom, ali želim vam pojasniti koliko je važno zadržati prisnost i ljubav u godinama koje slijede nakon vjenčanja i dolaska djece.
Potrudite se i "izmislite" neke trenutke koje ćete provesti sami sa suprugom, ali ne u pola noći kad ste oboje umorni i bezvoljni, nego recimo predvečer kad ste još dovoljno odmorni. Zamolite svoje ili suprugine roditelje, ili nekog dovoljno bliskog da povremeno pričuvaju djecu. Ako nemate nikog tko bi vam mogao tako pomoći, angažirajte neku studenticu da barem jednu večer u tjednu dođe k vama i bude s djecom - to ne bi smjelo biti preskupo.
A vas dvoje izađite, priuštite si romantičnu večeru ili samo jedno piće u nekom lijepom kafiću. Ako vam primanja to dopuštaju, uzmite sobu u hotelu i provedite zajedno trenutke kojih ćete se sjećati još mjesecima i godinama.
Naravno, moguća je i obrnuta situacija, da djecu povjerite nekom da u svojem domu čuva djecu, a vi i supruga možete ostati kod kuće i priuštiti si romantičnu večer.
Nemojte samo pri tome prepustiti sve poslove supruzi, pomozite joj u kuhinji, počistite stol i blagovaonu, namjestite krevet u spavaćoj sobi. Ili počistite tepih u dnevnoj sobi i vodite ljubav tamo, bit će uzbudljivije nego na dosadnom bračnom krevetu u kojem spavate svake noći…
Želim vam sreću i puno romantičnih trenutaka u društvu vaše supruge!

Druga stvar koju želim komentirati je vaša napomena da djeca ostaju dugo budna, "često i do 23 sata". Vidim da se radi o vrlo maloj djeci, i zato smatram da im ne radite dobro kad ih ostavljate budne tako kasno. Ne samo zbog toga što to očigledno kvari intimne trenutke između vas i supruge, već (što je još i važnije) zbog njih, morate ih stavljati na spavanje ranije! Odaberite neko "normalno" vrijeme, recimo u 8 ili 9 navečer, i počnite ih stavljati na spavanje u to vrijeme. Kad jednom odredite vrijeme za spavanje, nemojte popuštati molbama "dajte da ostanemo budni još samo par minuta", jer ćete se za čas vratiti na staro. Budite čvrsti i odlučni, i radi vas i radi djece!

Post je objavljen 30.01.2014. u 14:49 sati.