Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pahuljicasnowflake

Marketing

Putovanje u Krakow, 3. dio

Znamenitosti Krakowa

Obilazak starog grada najbolje je započeti na sjevernom ulazu i spuštati se, preko trga, do samog dvorca Wawela. Krakow, kao prava srednjovjekovna utvrda, bio je omeđen debelim zidinama, a sjeverni ulaz krase Vrata svetog Floriana s kraja 13. stoljeća.



Glavni trg, s površinom od 40 000 kvadratnih metara, je ujedno i najveći srednjovjekovni trg u Europi. Izgrađen je u 13. stoljeću.



Na sredini trga nalazi se gotička građevina koja ga dijeli napola, a u kojoj su se nekada prodavale tkanine i krzna. Danas je ispunjena štandovima koji nude suvenire te razne predmete od kože i krzna.





Na glavnom trgu nalazi se i Crkva svete Marije, sagrađena u gotičkom stilu u 14. stoljeću. Iz jednog od tornjeva se svaki dan u 12 sati začuje truba, koju do današnjeg dana uživo odsvira trubač.



Collegium Maius je najstarija zgrada jednog od najstarijih sveučilišta u Europi, osnovanog u 14. stoljeću. Posebnu pozornost privlači dvorište fakulteta, kao jedno od najljepših u Krakowu.



Crkva svetog Petra i Pavla je prva barokna crkva u Krakowu. Kao jednoj od najmanjih crkava u gradu, često pripisuju šalu da je toliko sitna da čak ni apostoli nisu stali unutra pa zato stoje ispred crkve.



Na samom jugu starog grada izdiže se brdo Wawel, na kojem je izgrađen istoimeni dvorac te Wawelska katedrala svetog Waclawa. Dvorac je ujedno i prva građevina kraljevskog grada Krakowa, a njegov pogled prostire se preko rijeke Vistule, koja izvire i ponire u Poljskoj.





Moderni Krakow nudi, uz pregršt cijenama pristupačnih domaćih restorana, ogromne trgovačke centre, poput onog u samom centru grada po imenu Galeria Krakowska te razne predstavnike velikih lanaca restorana i kafića, poput McDonald'sa, Burger Kinga ili Hard Rock Caféa.





Za proslavu Nove godine, Krakow nudi veliki spektakl na glavnom trgu, uz light show i cjelonoćni koncert domaćih estradnih zvijeza, a gosti im u velikom broju na proslavu dolaze iz cijele Europe.






Post je objavljen 30.01.2014. u 09:53 sati.