Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Projekt za djecu "Škola susreta" - spoj obrazovanja i sporta pod pokroviteljstvom pape Franje

„Papa nam je poručio: 'povežite škole, popularni sport i solidarnost'. Kad se te vrijednosti spoje i sa sportašima kojima se djeca dive, možemo promovirati dobre vrijednosti i obrazovanje“, rekao je Enrique Palmeyro, jedan od direktora "Škole susreta", projekta koji se bavi umrežavanjem škola diljem svijeta.

Prema najnovijim brojkama Ujedinjenih Naroda, više od 61 milijuna djece nema pristup obrazovanju te je oko 250 milijuna djece bez osnovnog obrazovanja. S takvim alarmantnim brojkama, papa Franjo podržao je projekt pod nazivom „Škola susreta“ (Scholas Occurrentes). Riječ je o mreži škola diljem svijeta koje su se umrežile putem interneta te na taj način dijele znanje.

Voditelj ovog projekta je José María del Corral koji je bio jedan od tri Papina osobna gosta na njegovoj inaugaracijskoj misi. Ovaj profesor je u Buenos Airesu radio s današnjim Papom zajedno s Enriqueom Palmeyrom koji je također jedan od direktora ove škole.

U Argentini, tadašnji kardinal Bergoglio zamolio je Palmeyra da dođe u kontakt s ljudima koji žive od recikliranja smeća kako bi pomogao obrazovanju njihove djece te pridonio boljem umrežavanju škola u Buenos Airesu što je kasnije dovelo i do umrežavanja škola diljem svijeta.

„Sveti Otac nam stalno daje svoju potporu, i da, istina je da nas često zove i šalje e-mailove“, istaknuo je Palmeyro.

Ova inicijativa mreža škola samo nastavlja rasti. Kada je pokrenuta u kolovozu prošle godine svoju poptoru su dali i dvije nogometne zvijezde Lionel Messi i Gianluigi Buffon.

„Papa nam je poručio: 'povežite škole, popularni sport i solidarnost'. Kad se te vrijednosti spoje i sa sportašima kojima se djeca dive, možemo promovirati dobre vrijednosti i obrazovanje“, pojasnio je Palmeyro.

Ali ovaj projekt „Scholas Occurrentes“ nije samo za djecu. I odrasli se mogu uključiti. Podupiratelji programa pripremili su poseban poklon za Svetog Oca prigodom skorašnjeg obilježavanja godine dana njegovog pontifikata u ožujku.

„Prišao nam je jedan od najpopularnijih talijanskih nogometaša Pupi Zanetti. On je kršćanski nogometaš i predstavio nam je Dudua Aoutatea koji je Židov te su pozvali i jednog muslimanskog igrača da im se pridruži u njihovom naumu. Njihov poklon Papi bit će prva vjerska nogometna utakmica za mir“, rekao je Palmeyro.

Pravi dar Papi će biti kombinacija sporta pomiješana sa solidarnošću. A sve u sklopu projekta koji se bavi obrazovanjem pod budnim okom pape Franje.

Izvor: ROme Reports i Laudato.hr

Post je objavljen 30.01.2014. u 09:05 sati.